Altele Sănătate

Ce inseamna „best før” si „ofte god etter”?

Scris de Daniel Solheim

Pe alimentele pe care le cumparam, sta de multe ori „best før, ofte god etter” (cel mai bun inainte, deseori bun si dupa). Ce inseamna, de fapt, asta?

SE ETTER: Best før-merkingen er et supert hjelpemiddel i kampen mot matsvinn. Men hva betyr det egentlig? Foto: Celina Stamper
Verifica alimentele: Etichetarea „best før” este un sprijin foarte bun in lupta impotriva risipei. Dar ce inseamna aceasta eticheta, de fapt?

Mai multe super-marketuri din Marea Britanie renunta acum la acest mod de etichetare.

Marija Rompani, manager pentru sustenabilitate si etica la John Lewis Partnership, companie care detine Waitrose, spune intr-un interviu acordat Euronews:

– Prin indepartarea etichetei „best før” de pe produsele noastre, dorim ca clientii nostri sa-si foloseasca propria capacitate de a judeca daca un produs este bun de consumat sau nu, ceea ce la randul sau va creste sansele ca acel produs sa fie consumat si sa nu ajunga la gunoi.

Prevazut de lege in Norvegia

Nina Horn Hynne de la Meny ne spune ca in conformitate cu „Regulamentul de informare in legatura cu produsele alimentare fata de consumator” (Forskrift om matinformasjon til forbruker), toate produsele alimentare ambalate, cu exceptia produselor proaspete de patiserie, zahar, sare si otet, sa fie marcate cu durata de expirare.

Acestea trebuie sa fie marcate cu „Ultima zi de consum” daca produsul alimentar poate fi afectat in scurta vreme de microorganisme, astfel incat sa te poti imbolnavi daca mananci acel produs dupa expirarea termenului de valabilitate. In cazul in care calitatea produsului poate fi diminiuata la gust, aspect sau consistenta, dar este comestibil in continuare, atunci produsul va fi marcat cu „best før”.

Ea mai spune ca si produsele congelate se marcheaza cu „best før” acestea avand o categorie proprie, a produselor congelate. Hynne indeamna consumatorii sa urmeze aceasta regula, astfel incat sa putem evita risipa si aruncarea produselor alimentare comestibile. Aruncarea alimentelor este o risipa de resurse si o sarcina in plus pentru clima.

– Deci, daca ar fi sa spunem asta intr-un mod simplu, „best før” inseamna ca produsul are o durata de valabilate lunga, spune Hynne.

In plus, pe langa acest marcaj „best før”, producatorii obisnuiesc sa mai adauge eticheta pentru „se, lukt, smak” – vezi, miroase, gusta.

Eticheta „Se, lukt, smak” indeamna consumatorii sa isi foloseasca simturile proprii si sa nu se inreada orbeste in eticheta „best før”.

Exista si produse alimentare care au o durata de valabilatate nedeterminata „for alltid”.

– Da, exista produse alimentare care nu expira, de ex. sare si zahar. Din acest motiv, acestea nu au cerinte pentru etichetarea unei date de expirare, spune ea.

Ea mai spune ca exista multe exemple de produse alimentare cu o durata foarte lunga de valabilitate.

– Exemple pot fi faina, biscuitii uscati, pungile cu sosuri praf si altele asemanatoare. Daca faci sos dintr-o punga expirata, nu te imbolnavesti, doar ca s-ar putea ca gustul sa nu fie chiar cum te astepti, spune Hynne.

In primul rand, o data de garantie

Si managerul pentru comunicare Anne Marie Schrøder de la Matvett AS spune ca produsele alimentare poti fi consumate dupa expirarea termenului de valabilitate.

– In zilele noastre toate produsele lactate, inclusiv cascavalul, toate produsele uscate, ermeticele si multe produse din carne sunt marcate cu „best før”, ceea ce, in primul rand, este o data de garantie utilizata de producator, care garanteaza ca pana la acea data produsul este optim, nu ca acel produs este periculos daca este consumat dupa expirarea datei, in cazul in care calitatea acelui produs este inca buna, spune Anne Marie Schrøder.

Ea mai adauga ca asta depinde si de faptul ca produsul alimentar respectiv este pastrat in mod corespunzator. Adica modul in care este impachetat produsul sau temperatura la care este pastrat.

– De aceea, Matvett impreuna cu industria alimentara a introdus etichetari suplinitoare pe langa eticheta „best før” cu „ofte god etter” – deseori bun si dupa si „ikke dårlig etter” – nu e rau nici dupa. Cele mai multe produse alimentare uscate au o durata de expirare aproape nelimitata daca nu sunt deschise, asta fiind valabil si pentru conserve si borcane cu pireu de tomate, sosuri sau alte produse asemanatoare, spune ea.

Mai atenti

Dar o eticheta trebuie luata in serios.

– In cazul produselor alimentare marcate cu „siste forbruksdag” – ultima zi de consum, consumatorii trebuie sa fie prudenti in folosirea propriilor simturi in cazul unui produs expirat, mai ales daca nu este un expert in materie, in special cand este vorba de carne de pui, produse din carte tocata si o serie de mezeluri.

Produsele alimentare cu multe grasimi au o durata de valabilitate mai scurta

In ce priveste congelarea alimentelor, acestea vor avea durate diferite de valabilitate, in functie de procentul de grasimi pe care il contin. Schrøder explica faptul ca grasimile se strica mai repede.

– Daca decongelezi produsele care au fost congelate in ultima zi de valabilitate, acestea nu vor avea o valabilitate mai lunga decat o zi. Acest lucru este valabil pentru alimentele au eticheta „ultima zi de consum” – siste forbruksdag, spune ea.

Hynne de la Meny spune de asemenea ca alimentele bogate in grasimi au, in general, un termen de valabilitate mai scurt decat alimentele cu grasimi putine.

– Temperatura congelatorului este si ea un factor, cu cat mai rece cu atat mai bine. Si nu congela cantitati mari odata, pentru ca in astfel de situatii temperatura congelatorului creste iar congelarea se petrece mai lent, in acelasi timp deviatiile de temperatura din congelator pot avea un efect nedorit asupra alimentelor care deja sunt depozitate in congelator.

Dupa cum ai inteles, este imposibil de spus in mod concret cat de mult pot fi tinute diverse alimente in congelator, pentru ca acest lucru depinde de multi factori. In unele carti de bucate si pe internet exista cateva reguli de referinta, si pot fi folosite ca un punct de pornire.

sursa: dinside.no


In completare, pe acest subiect, un articol de pe site-ul nettavisen.no despre

Ceea ce trebuie sa stii in legatura cu durata de expirare a alimentelor
Produse prospete din peste si carne nu sunt recomandate a fi consumate dupa ultima zi de valabilitate.
Decongelezi alimente congelate pe masa din bucatarie sau mananci mezeluri dupa data expirarii termenului de valabilitate? Gandeste-te de doua ori inainte sa faci asta.

Intr-un timp in care ne concentram mult asupra reducerii risipei de alimente, alegem sa consumam unele alimente chiar daca acestea au trecut de data expirarii termenului de valabilitate. Exista, insa, unele alimente care nu ar trebui consumate deloc dupa aceasta data – daca doresti sa ramai sanatos.

Bacteria Listeria se gaseste in mai multe tipuri de alimente si poate provoca boala listerioza. Poti fi infectat cu aceasta bacterie in primul rand prin alimente care sunt consumate neincalzite si alimente pastrate o vreme mai indelungata in frigider.

Cei mai multi nu se imbolnavesc, dar poti avea simptome asemanatoare cu influenza chiar si pana la doua-trei luni, daca ai fost infectat cu aceasta bacterie, conform NHI – Centrul norvegian de informatii in sanatate.

– Agentia pentru controlul alimentelor (Mattilsynet) recomanda persoanelor varstnice cu o sanatate fragila, femeilor insarcinate si persoanelor cu un sistem imunitar redus sa nu consume alimente care pot contine Listeria, spune Catherine Signe Svindland, consilier seniro la Mattilsynet.

„Femeile insarcinate pot infecta fatul fara ca ele insasi sa se imbolnaveasca. Infectarea fatului in uter poate duce la decesul acestuia”, informeaza NHI.

Alimentele pe care ar trebui sa le eviti daca au trecut de data de expirare

Multi cred ca pot consuma mancare care nu miroase ciuat si care are acelasi gust ca inainte, chiar daca data expirarii a fost in urma cu trei zile.

– Bacteria Listeria nu miroase si nu are gust. De aceea, trebuie sa ai grija sa nu consumi alimente marcate cu „siste forbruksdag” dupa data expirarii. De asemenea, este important sa fi atent la modul in care pastrezi alimentele in frigider si sa ai grija ca temperatura frigiderului sa fie sub 4 grade, mai adauga ea.

Fii precaut: Catherine Signe Svindland de la Mattilsynet recomanda precautia in ce priveste pastrarea si consumul alimentelor.

Exemple de alimente pe care nu ar trebui sa le consumi dupa expirarea termenului de valabilitate (dupa „siste forbruksdag”):

  • carne feliata si mezeluri din peste
  • peste proaspat
  • carne tocata normala si carne tocata pentru „carbonade”
  • pateuri
  • lapte nepasteurizat
  • cascavaluri moi si semi-moi din lapte nepasteurizat sau crud
  • cascavaluri cu mucegai si cascavaluri moi
  • mezeluri
  • carne de pui pentru salata
  • carne de pui

Svindland spune ca atunci cand temperatura depaseste 10 grade, se accelereaza procesul de inmultire a bacteriei. Multa apa in alimentul respectiv face de asemenea ca bacteria sa se inmulteasca, dar daca alimentul contine zahar sau sare, atunci apa va fi „legata” in produs iar inmultirea bacteriei este estompata.

– Si suprafata produsului este un factor decisiv in ce priveste rapiditatea inmultirii bacteriei Listeria. De exemplu, aceasta se inmulteste mai repede in carnea pentru salata decat pe un carnacior cu suprafata neteda. Astfel de aspecte sunt luate in considerare de catre producatori atunci cand stabilesc termenul de valabilitate al produselor, explica ea.

Produsele care au o data – limita, trebuie sa fie consumabile pana la acea data chiar daca ambalajul a fost deschis.

– Daca doresti ca alimentul sa se pastreze mai mult, este important sa il acoperi dupa ce ai deschis ambalajul. Poti sa-l pui intr-o punga de plastic sau intr-o cutie, explica ea.

– Nu congela alimentele in ultima zi de valabilitate.

Daca o bucata frumoasa de carne sau peste expira azi, acel produs este la reducere de obicei. Si in astfel de cazuri, multi vad ocazia de a cumpara ceva in plus pentru a congela.

Dar, nu este chiar un lucru intelept, explica Svindland.

– Oamenii cred ca bacteriile mor cand ei congeleaza produsul, dar bacteria Listeria supravietuieste congelarii. Insa ea nu se va inmulti daca congelatorul are o temperatura de minus 18 grade, insa va putea incepe sa se inmulteasca in perioada necesara decongelarii produsului.

Decongeleaza carnea corect: Nu ar trebui sa decongelezi carnea pe masa din bucatarie sau intr-o baie de apa.

De aceea, ea nu recomanda congelarea alimentelor in ultima zi de valabilitate.

– Daca vrei sa congelezi mancare, fa asta cat de repede posibil si nu astepta pana in ultima zi a termenului de valabilitate. Trebuie sa fii atent si cand decongelezi alimentele. Este o metoda mai sigura de a decongela alimentul in frigider decat intr-o baie de apa sau pe masa din bucatarie, pentru a evita o inmultire prea mare a bacteriei Listeria.

Sursa: Nettavisen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu