Banii de concediu se acumulează în anul înainte de a vă lua concediul, iar acesta se numește anul de acumulare. Dacă nu ați lucrat anul precedent, aveți în continuare dreptul să vă luați concediu. Dar atunci nu aveți dreptul la plata concediului.
Ce sunt de fapt banii de concediu?
Concediul este practic un timp liber, neplătit. Scopul banilor de concediu este de a înlocui salariul lipsă în perioada în care angajatul este în concediu de odihnă, iar banii de concediu sunt acumulați în baza salariului acumulat în anul precedent.
Prin urmare, banii de concediu nu sunt o plată suplimentară de la angajator, pe care să o primești în plus, pe lângă salariul pentru luna în care mergi în concediu.
Dacă nu ai muncit în anul precedent, nu ai acumulat bani de concediu. Dar, ai totuși, drept la zile de concediu (neplătite).
Banii de concediu sunt impozabili.
La ce sumă de bani de concediu ai dreptul?
Banii de concediu trebuie să fie de minimum 10,2 la sută din baza de plată pentru concediu (salariul brut pe anul precedent). Angajații cu vârsta peste 60 de ani au dreptul la minimum 12,5%. Contractul colectiv (tariffavtalen) dă în mod normal dreptul la 12 %.
Cum se calculează banii de concediu?
Banii de concediu sunt calculați în funcție de ceea ce primești drept remunerație (salariu) în anul de acumulare.
Banii de concediu se calculează si din bonusuri și remunerația de bază la comision, atunci când această remunerație este rezultatul efortului personal de muncă.
Nu toate remunerațiile sunt incluse în calcul. De ex. banii de concediu nu se calculează din plăți legate de călătorie, cazare sau banii de concediu plătiți în anul acumulării lor, sau cota din dividendul net.
Baza de calcul a banilor de concediu reiese din compilația anuală a informațiilor privind salariul și beneficiile primite de la angajator.
Când se face plata banilor de concediu?
Plata banilor de concediu se face, de obicei, la ultimul salariu înainte de concediu. Totuși, cel mai frecvent este ca angajatorul să facă plata banilor de concediu într-o anumită lună, de exemplu iunie. Se pot face excepții de la regulile privind plata banilor de concediu prin acord colectiv (tariffavtale).
Nu este permisă includerea banilor de concediu în salariu cu excepția situației când acest lucru este direct reglementat de acordul colectiv (tariffavtale).
Acumularea banilor de concediu de odihnă în caz de boală, permisie sau alte situații asemănătoare
Angajatorul trebuie să plătească bani de concediu din indemnizația de boală plătită în perioada angajatorului (până la 16 zile calendaristice dintr-o perioadă de boală). Același lucru este valabil și pentru indemnizația de îngrijire de până la zece zile plătită de angajator în cazul îmbolnăvirii unui copil sau a îngrijitorului copilului.
NAV plătește bani de concediu din indemnizația de boală pentru până la 48 de zile în fiecare an de câștig. NAV plătește, de asemenea, bani de concediu din alocația parentală la naștere sau adopție pentru o perioadă limitată. Banii de concediu de la NAV se plătesc în ultima jumătate a lunii mai a anului următor.
Mulți angajatori plătesc în avans prestații parentale sau indemnizații de boală către angajați și le rambursează de către NAV. Acest lucru în sine nu obligă angajatorul să plătească plata de concediu a întregii sume. Pentru a primi plata de concediu din suma integrală, trebuie să fi fost încheiat un acord separat, de exemplu printr- un contract colectiv (tariffavtale)
Plata banilor de concediu din indemnizația de șomaj este reglementată în Legea asigurărilor naționale. Acest lucru se aplică atât persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și celor disponibilizați. Contactați NAV pentru mai multe informații.
Ce se întâmplă dacă nu îți consumi concediul?
Zilele de concediu neconsumate trebuie transferate pentru anul următor.
Angajatorul are datoria de a se asigura că angajatul își consumă concediul, iar angajatul are datoria de a-și lua concediul.
Toate sărbătorile legale care nu au fost luate în timpul anului de vacanță trebuie reportate în anul de vacanță următor. Acest lucru este valabil și dacă, de exemplu, angajatul este bolnav de câțiva ani și are multe concedii de rezervă.
Concediul se consumă în zile de concediu, nu în bani
Nu este premisă plata în bani de concediu pentru zilele de concediu nefolosite sau transferate către anul următor. Acest lucru este valabil și dacă zilele au fost transferate datorită incapacității de muncă sau concediului parental.
Singura posibilitate de a primi bani de concediu în schimbul zilelor de concediu neconsumate este atunci când relația de muncă este reziliată în conformitate cu art. 11 (alin. 3) din Legea concediilor.
Ce se întâmplă când îți dai demisia?
Dacă nu ai consumat toate zilele de concediu la care aveai dreptul?
1. Trebuie să primești bani de concediu pentru zilele de concediu neconsumate
Banii de concediu acumulați la angajatorul precedent, la care nu ți-ai consumat toate zilele de concediu, vor acoperi salariul care va lipsi atunci când îți iei concediu la noul angajator.
Dacă nu ai consumat tot concediul la care ai dreptul, când îți dai demisia, trebuie să ai grijă să ți se plătească banii de concediu acumulați, conform art. 11 din legea concediilor.
2. Trebuie să primești salariul pe care angajatorul la reținut pentru zilele de concediu
Dacă firma la care ai lucrat are o lună anume în care se efectuează plata banilor de concediu, trebuie să te asiguri de rambursarea deducerii salariale efectuate în luna în care a fost efectuată plata banilor de concediu.
Mulți cred că pot primi o plată suplimentară pentru concediul neconsumat. Acest lucru nu este corect. Ceea ce primesc însă, este suma pe care angajatorul a reținut-o din salariu în legătură cu plata banilor de concediu.
Când primești banii de concediu de la angajatorul precedent?
Va trebui să primești banii de concediu acumulați până în ultima zi de lucru iar plata acestora trebie să se facă la ultima zi de salariu înainte de încetarea relației de muncă.
În unele cazuri, angajatorul nu poate calcula suma bază de calcul a banilor de concediu până la ultima zi de lucru. În astfel de situații, banii de concediu pot fi plătiți în legătură cu ultimul decont salarial.
Acordul colectiv (tariffavtale) poate oferi posibilități pentru un alt moment de plată a banilor de concediu.
Ce ai de făcut dacă nu îți primești banii de concediu?
În calitate de angajat se poate întâmpla ca angajatorul să nu îți plătească salariul sau banii de concediu la data convenită.
Modul în care trebuie să procedezi pentru a obține plata banilor de concediu depinde de două aspecte: dacă angajatorul nu poate sau nu vrea să plătească.
Ia mai întâi legătura cu angajatorul pentru a afla motivul pentru care încă nu ți s-a plătit salariul la care ai dreptul. Uneori, lipsa plății se poate datora unor confuzii sau probleme tehnice de plată. De aceea, verifică mai întâi aceste aspecte.
Indiferent de explicația care ți se oferă, este important să nu aștepți prea mult până să faci următorii pași pentru recuperarea salariului / banilor de concediu. Poți risca să îți pierzi drepturile față de schema națională de garantare a salariilor la NAV (nav.no).
Atunci când cauza neplății este alta decât confuzii sau probleme tehnice de plată, va trebui să schimbi modul de a proceda:
Atunci când angajatorul nu vrea să plătească
Ce ai de făcut când angajatorul nu vrea să plătească salariul sau banii de concediu
1. Trimite o scrisoare recomandată către angajator cu pretenția ta privind plata salariului/banilor de concediu și cere un decont salarial cu un termen scurt de timp, de exemplu o săptămână. Menționează în scrisoare că vei urmări situația mai departe în cazul în care angajatorul nu efectuează plata la termenul impus.
2. Dacă angajatorul nu face plata la termenul stabilit sau nu primești niciun răspuns, poți duce cazul în fața consiliului de mediere (forliksrådet) în municipalitatea în care își are sediul angajatorul tău. Consiliul de mediere te va ajuta să redactezi plângerea către consiliul de mediere, iar după aceea va fi trimisă o citație pentru o ședință de mediere. Cazul poate fi soluționat prin mediere, sentință sau poate fi deferit mai departe aparatului de justiție.
3. Dacă dosarul este trimis în instanță, ar trebui să soliciți consiliere juridică pentru a determina dacă există motive întemeiate pentru aducerea cazului în justiție
4. Rezultatul procesării cazului în Consiliul de mediere este un acord sau o hotărâre judecătorească, iar dacă angajatorul tot nu plătește, atunci cazul trebuie trimis executorului judecătoresc pentru executare silită.
Când angajatorul nu poate să plătească
În cazul în care în care angajatorul nu poate efectua plata salariului sau a banilor de concediu, firma/compania poate fi declarată în faliment.
Când este deschisă procedura de faliment, poți cere acoperirea salariului/banilor de concediu prin schema națională de garantare a salariilor la NAV (nav.no).
NU AȘTEPTA PREA MULT!
Există termene limită pentru cât de vechi pot fi pretențiile de salariu și bani de concediu, pentru ca acestea să fie acoperita de schema națională de garantare a salariilor. Dacă ești pasiv și aștepți ca alții să îl declare falimentar pe angajatorul tău, riști ca pretențiile tale să se prescrie și să nu mai poată fi acoperite prin schema națională. Din acest motiv este posibil ca să fi tu nevoit să soliciți deschiderea procedurii de intrare în faliment. Cheltuieli rezonabile pe care le poți avea în legătură cu solicitarea falimentului, de exemplu taxe, onorar pentru avocat și altele, pot fi acoperite prin schema naționala de garantare a salariilor.
Cel mai rapid și mai simplu mod de a iniția falimentul este ca tu, împreună cu angajatorul, să contactezi judecătoria/tribunalul iar angajatorul să se declare insolvent (lipsă a capacității de plată).
Deschiderea procedurii de faliment
Dacă nu îl poți convinge pe angajator să contacteze judecătoria/tribunalul, poți proceda în următoarele feluri în vederea deschiderii procedurii de faliment:
Când nu se efectuează plata salariului/banilor de concediu: REVENDICARE
Dacă nu ți se plătește salariul/banii de concediu la data convenită, trimiți o scrisoare de revendicare recomandată către angajator, în cel mai scurt timp posibil. Revendicarea trebuie să precizeze despre ce este vorba, suma pe care ți-o datorează angajatorul și perioada de acumulare. Menționează în scrisoarea de revendicare un preaviz de plata de o săptămână, astfel încât angajatorul să poată efectua plata.
Când angajatorul nu plătește în urma revendicării: NOTIFICAREA DE TRIMITERE ÎN FALIMENT
La patru săptămâni după ce ai trimis revendicarea recomandată, vei scrie o somație de plată (notificare de trimitere în faliment). Aceasta va trebui comunicată angajatorului de către un funcționar public, vezi mai jos.
conținutul somației de plată/notificării de trimitere în faliment
- fă referire la revendicarea recomandată trimisă inițial, repetă suma pe care angajatorul ți-o datorează, la ce anume se referă revendicare și perioada de acumulare.
- dă-i angajatorului un termen de două săptămâni de la data înștiințării, pentru a efectua plata.
- menționează că ”se va intenta procedura de trimitere în faliment în cazul în care plata nu se efectuează până la expirarea termenului impus.
- Mai departe, trebuie să informezi că ”insolvența în cazul procesării cererii de trimitere în faliment se presupune că există și că falimentul poate fi deschis atunci când plata nu este efectuată după ce a fost trimisă notificarea de deschidere a procedurii de faliment, în conformitate cu art. 63 din Legea privind falimentul”
Este important ca punctele menționate mai sus să fie incluse în notificare pentru ca, mai târziu, să fie îndeplinite condițiile legale pentru deschiderea procedurii de faliment.
Pronunțarea
Vei trimite notificarea de trimitere în faliment în două exemplare martorului principal de citație (hovedstevnevitne) din municipalitatea în care își are sediul angajatorul. În orașele mai mari este un birou separat, în zonele rurale este lensmannen (șeful secției de poliție). Administrația municipală îți poate oferi informații suplimentare în acest sens.
Martorul de citație/șeful secției de poliție va pronunța apoi notificarea de trimitere în faliment pentru angajator. O astfel de pronunțare costă 430,- de coroane și vei fi informat când pronunțarea a fost efectuată.
În cazul în care angajatorul refuză în continuare să plătească: DEMARAREA PROCEDURII DE FALIMENT
Pentru ca să fie deschis falimentul, trebuie să trimiți o cerere către schema națională de garantare a salariilor, pentru a notifica administratorul bunurilor despre pretenția ta.
Chiar dacă creanțele pe care le ai sunt prea vechi pentru a fi acoperite de schema națională de garantare a salariilor, conform regulii generale, aceste pot fi totuși acoperite dacă ai inițiat și urmat una din procedurile menționate mai sus.
Pentru a-ți asigura drepturile față de schema națională de garantare a salariilor, este important să acționezi rapid. Deoarece procesul de recuperare poate fi complica și există cerințe formale stricte pentru modul de procedură privind deschiderea procedurii de faliment, poate fi indicat să încredințezi aceste lucruri unui avocat. Costurile pe care le ai de suportat în acest context, vor fi acoperite prin schema națională de garantare a salariilor.
Reguli speciale dacă ai a cincea săptămână de concediu
Cinci săptămâni de concediu impun o rată mai mare pentru acumularea banilor de concediu.
În cazul în care firma/compania este guvernată de un acord colectiv/tariffavtale care acordă cinci săptămâni de concediu, rata de acumulare a banilor de concediu este de 12 %.
Pentru angajații cu vârste peste 60 de ani, rata este de 14,3 %.
A cincea săptămână de concediu și rata majorată sunt o parte din decontul salarial convenit între părți în acordul colectiv și nu face parte din legea concediilor.
Cum se face plata banilor de concediu pentru cinci săptămâni?
Mulți observă că se fac deduceri din banii de concediu pentru săptămâna suplimentară de vacanță. Acest lucru se face atunci când angajatorul face plata banilor de concediu într-o anumită lună, pentru ca apoi să plătească salariu normal în timpul concediului.
De exemplu, dacă primești banii de concediu în luna iunie, nu este suficient ca angajatorul să rețină salariu pentru luna iunie. Angajatorul trebuie să rețină suma echivalentă cu cinci săptămâni de salariu, astfel încât să poți primi salariu normal în toate cele cinci săptămâni de concediu.
Datorită faptului că nu sunt cinci săptămâni într-o lună, salariul pentru zilele suplimentare pentru a cincea săptămână este reținut din banii de concediu. Rata de acumulare a banilor de concediu este mai mare tocmai pentru a acoperi lipsa salariului în săptămâna suplimentară de concediu.
Ce trebuie să verifici:
- verifică contractul de muncă ca să vezi dacă ai dreptul la concediu și bani de concediu suplimentar, față de ceea la ce ai dreptul prin legea concediilor
- dacă ai avut o permisie mai lungă (permisjon) este foarte important să verifici dacă ai primit toate prestațiile ( salariu, concediu medical, bani de concediu, etc).
- nu este permisă includerea banilor de concediu în salariu, cu excepția situațiilor în care acest lucru este prevăzut în acordul colectiv (tariffavtale).
Nesigur? Solicită o verificare
În cazul în care ești nesigur de procedura în legătură cu rata de acumulare și plata banilor de concediu și dacă aceasta este corectă, trebuie să contactezi responsabilul pentru personal sau liderul de sindicat de la locul tău de muncă. Solicită o configurare care să îți permită să verifici dacă plata este corectă.
Inspecția muncii (arbeidstilsynet) nu poate lua o poziție dacă metoda de calcul este efectuată corect sau nu.
Reglementări:
– Calcularea și plata banilor de concediu conf. art 3 din Legea concediilor.
Sursa: Inspecția Muncii / Arbeidstilsynet.no
Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator