Români frumoși

Basul Ștefan Linu – Gânduri la final de rezidențiat în Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Basul Ștefan Linu, artist liric al Operei Naționale Române din Iași, a fost beneficiarul unei rezidențe artistice în Norvegia timp de 4 săptămâni, intitulată „Lied Performances. In between intimacy and entertainment”. În această perioadă, artistul s-a bucurat de numeroase întâlniri cu artiști norvegieni, a cercetat, transcris și adaptat lucrări norvegiene pentru vocile de bas, susținând de asemenea și mai multe apariții artistice deschise publicului norvegian.

Amintim spre exemplu despre recitalul susținut cu ocazia Zilei Naționale a României în Norvegia, desfășurat în două părți în ziua de 30 noiembrie – mai întâi la Gamle Raadhus Scene, iar mai apoi la Ambasada României din Oslo. Ulterior, a realizat înregistrări la Opera din Oslo alături de pianistul Gabor Nagy, a contribuit muzical la reprezentațiile dramatice ale actriței Tatiana Grigore, și în final, a susținut un recital de colinde românești și norvegiene alături de pianista Grace Jee Eun Oh, în data de 13 decembrie 2023, la Ambasada României la Oslo.

În programul său de cercetare, repetiții și concerte, a reușit să includă și mai multe vizite turistice și întâlniri cu alți artiști norvegieni care l-au ajutat în înțelegerea tematicii sale artistice și a diferențelor de percepție culturală între România și Norvegia.

După această experiență, ne bucurăm că ne-a împărtășit câteva gânduri:

1) Ce impresii ti-a lăsat Norvegia pe durata rezidentei artistice de 4 săptămâni?

Norvegia cu precădere Oslo, mă face mai creativ, mai pozitiv, ceea ce nu este în concordanță cu vremea de afară. Îmi dă senzația că lucrurile sunt făcute pentru oameni si toți pot să se bucure de ele și să-și exercite curiozitatea neavând restricții. 

2) Ce bagaj de cunoștințe frumoase și principii vei împrumuta din experiența norvegiană înapoi în Romania?

Așa zisă “distanță socială” în aglomerația unui oraș cosmopolit este ca o briză de aer în toiul verii. Mi-a venit mânușă. Îmi place respectul prin comportament si acțiuni mai mult decât cel verbal. Poate am moștenit asta de la strămoșii din Transilvania de pe linie maternă. Cine știe? În schimb,  verbalizarea unei reușite mă satisface, da. A fi lăudat se zice la noi. Deci, spațiul acela al meu aici nu este invadat. Dar acasă este în regulă pentru că noi avem sângele Latin și e mai cald. (râde).

3) Care crezi că este cea mai mare provocare a României de astăzi, în raport cu provocările simțite de tine ca rezident temporar în Norvegia?

În ultima perioadă România a evoluat mult. Cred că marea provocare este -progresul- în general, iar în particular toleranța și compasiunea…și îmi doresc să revin la prima întrebare. “Distanța” – mă refer la libertatea individuală. Mai puțină critică și de asemenea mai puțină frică. (That takes time). Poate ar trebui trăita mai mult viața în România, nu doar gândită.

Basul Ștefan Linu este alumni al conservatorului ieșean, pornind o carieră strălucitoare încă din anii studenției sub îndrumarea Prof. univ. dr. Cristina Simionescu Fântână.

Ulterior, își desăvârșește tehnica vocală cu personalități remarcabile ale scenei și pedagogiei lirice europene și mondiale, precum legendara Grace Bumbry, Alfio Grasso sau Horiana Brănișteanu și devine angrenat în numeroase demersuri artistice în Budapesta, Rimini, Milano sau Salzburg.

În stagiunile recente, Ștefan Linu a fost invitat la 4 Arts Festival în Câmpina și a avut apariții în concerte și spectacole în locații de prestigiu precum Teatrul Van Westerhout din Mola di Bari, Casa Memorială Béla Bartók din Budapesta, Neue Akropolis Philosophers Center din Salzburg, și pe scene lirice de top ale României, precum Operele Naționale Române din București și Iași. Este un colaborator frecvent al Filarmonicii din Luxemburg, iar din 2012 activează permanent ca artist liric al Operei Naționale Române din Iași, gestionând în același timp și propria companie de producții.

Acest concert este o Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Autor: Dragoș Andrei Cantea

Imaginile din articol sunt publicate cu permisiunea domnului Stefan Linu (arhiva personală)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu