Sănătate

Marca nordica Gaura cheii

Gaura cheii este un sistem de etichetare publică pentru alimente mai sănătoase. Dacă alegi alimente etichetate cu gaura cheii, vei mânca mai puține grăsimi, zahăr și sare și mai multe fibre și cereale integrale. Este bine pentru sănătatea ta.

Ilustratie: Directia Norvegiana de Sanatate
Este mai ușor sa alegi mai sănătos cu marca Gaura cheii

Gaura cheii ar trebui să te ajute să faci pașii mici și mai sănătoși din viața de zi cu zi. Alimentele etichetate gaura cheii conțin mai multe fibre și cereale integrale și mai puține grăsimi și grăsimi saturate, zahăr și sare, în comparație cu alte alimente de același tip fără gaura cheii. Unele alimente conțin, de asemenea, mai multe legume, fructe și fructe de pădure.

Gaura cheii poate fi găsită pe ambalajul alimentelor. Poți găsi, de asemenea, marca pe pâine, carne și brânză, care nu este împachetată. Tot peștele proaspăt, fructele, fructele de pădure, legumele și cartofii sunt produse gaura cheii, deși nu sunt marcate cu aceasta.

De ce să alegi Gaura Cheii

Ceea ce mănânci iți afectează sănătatea. Dacă înlocuiești alimentele pe care le consumi în viața de zi cu zi cu alimente cu gaura cheii, vei mânca mai puține grăsimi saturate, zahăr și sare și mai multe fibre și cereale integrale.

Iată câteva exemple care iți arata ce diferență ai putea face dacă înlocuiești alimentele obișnuite cu produse marcate cu gaura cheii la unele dintre mesele zilei. Exemplele se bazează pe criteriile din Regulamentul privind Gaura cheii.

Treci la mic dejun ce poartă marca Gaura Cheii

Dacă mănânci 1 porție de müsli cu lapte ușor 1% grăsime la micul dejun zilnic, poți, trecând la müsli si lapte ușor 0,5% grăsime ambele etichetate cu gaura cheii:

  • decurs de 1 an scuti corpul de 4 kg de zahăr* și 0,37 kg de grăsime, din care 0,22 kg este grăsime saturată.
  • în decurs de 10 ani scuti corpul de 40 kg de zahăr* și 3,7 kg de grăsime, din care 2,2 kg este grăsime saturată.

Baza de calcul: 1 porție: 100 g de müsli si 2 dl de lapte ușor. *Zahăr = zaharuri

Treci la prânz etichetat cu Gaura Cheii

Dacă mănânci două felii de pâine fină cu brânză galbenă și pateu de ficat pentru prânz în fiecare zi, poți, trecând la pâine etichetată cu gaura cheii și brânză galbenă marcată cu gaura cheii:

  • într-un an obține cu 0,86 kg mai multe fibre și scuti corpul de 1,6 kg grăsime
  • în 10 ani obține 8,6 kg mai multe fibre și scuti corpul 16 kg de grăsime

Baza de calcul: 1 felie de pâine 45 g, brânză galbenă 20 g și pateu din ficat 20 g.

Treci la cină etichetată cu Gaura Cheii

Dacă înlocuiești carnea tocată de vită (14% grăsime) cu carne tocată de vită marcată cu gaura cheii sau cu pastă din carne tocată de vită (5% grăsime) pentru cină o zi pe săptămână, poți:

  • în decurs de 1 an, scutești corpul de 0,7 kg de grăsime
  • în decurs de 10 ani scutești corpul 7 kg de grăsime

Inlocuind pastele cu paste marcate cu gaura cheii (paste integrale) pentru cină o zi pe săptămână, obții:

  • în decurs de 1 an consumi cu aproape 0,2 kg mai multe fibre
  • în 10 ani consumi cu aproape 2 kg mai multe fibre.

Baza de calcul: 1 porție de carne tocată = 150 g și 1 porție de paste făinoase = 85 g de paste uscate.

Variația dietei este importantă

Direcția Norvegiană de Sănătate recomandă o dietă variată, cu o mulțime de legume, fructe și fructe de pădure, produse din cereale integrale și pește și cantități limitate de carne procesată, carne roșie, sare și zahăr. Echilibrul energetic este, de asemenea, important.

Alcătuirea unei diete variate este responsabilitatea ta. Există multe modalități de a face acest lucru, dar gaura cheii te poate ajuta să iei decizii corecte atunci când faci cumpărături.

Căror alimente li se poate acorda Gaura cheii?

Pentru a primii Gaura cheii, au fost stabilite una sau mai multe cerințe pentru conținutul de grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri, sare, fibre și cereale integrale în diferite grupe de alimente. Criteriile variază în funcție de ceea ce este relevant pentru diferitele grupuri.

Dacă alegi, de exemplu, cereale pentru micul dejun marcate cu gaura cheii în loc de cereale fără gaura cheii, vei obține mai multe fibre și cereale integrale și mai puțin zahăr.

Pentru produsele din carne, cantitatea de grăsimi și sare este subliniată, în timp ce o pâine marcată cu gaura cheii trebuie să îndeplinească criteriile pentru fibre și cereale integrale, grăsimi, zahăr și sare. În unele grupe de alimente există, de asemenea, cerințe pentru cantitatea de legume, fructe și fructe de pădure.

Aceste alimente pot obține Gaura cheii:

Alimentele preambalate care conțin mai puține grăsimi, grăsimi saturate, sare și zahăr și mai multe fibre și cereale integrale decât alte alimente din aceeași grupă alimentară pot fi etichetate gaura cheii.

Toate legumele proaspete, fructele, fructele de pădure, cartofii și leguminoasele, precum și peștele proaspăt sunt produse naturale, chiar dacă nu sunt etichetate.

Pâinea, brânza și carnea neambalate pot fi, de asemenea, comercializate cu Gaura cheii dacă îndeplinesc cerințele.

Alimente precum suc, bomboane, prăjituri și biscuiți nu pot obține Gaura cheii.

In spatele mărcii Gaura cheii stau autoritățile

Gaura cheii este un sistem comun de etichetare nordică. Grupurile de produse alimentare care pot obține gaura cheii și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească sunt stabilite în comun de autoritățile norvegiene, suedeze, daneze și islandeze.

În Norvegia, Direcția Norvegiană de sănătate și Autoritatea Norvegiană pentru siguranța alimentară sunt responsabile de sistemul de etichetare. Utilizarea mărcii Gaura cheii este voluntară și este responsabilitatea producătorilor să respecte normele autorităților. Autoritatea Norvegiană pentru siguranța alimentară supraveghează respectarea normelor de utilizare a mărcii.

Aici puteti viziona un filmulet de prezentare a marcii „Gaura Cheii” produs de Directia de Sanatate Publica si Autoritatea pentru controlul alimentelor din Norvegia (text in limba Romana – Angela Kecskes).

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Ce inseamna marca „Gaura Cheii” –

Referințe

https://www.helsedirektoratet.no/tema/kosthold-og-ernaering/matbransje-serveringsmarked-og-arbeidsliv/merkeordningen-nokkelhullet#undersokelser-om-nokkelhullet

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/nokkelhullet/#nokkelhullet-gjor-det-enklere-a-velge-sunnere

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/nokkelhullet/#hvilke-matvarer-kan-fa-nokkelhullet

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/nokkelhullet/#myndighetene-star-bak-nokkelhullet

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2015-02-18-139

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu