Români frumoși

Catalin Andrei Mihu – povestea visului devenit realitate

Scris de Angela Kecskes

Azi va vom face cunostinta cu Catalin Andrei Mihu, un tanar de 27 de ani, venit in Norvegia in anul 2012 cu scopul de a-si realiza aici visurile pe care a inceput sa si le faca inca de pe cand avea 15 ani, adica sa faca cariera in domeniul dansului sportiv de performanta.

Inainte de a incepe povestea lui Catalin as dori sa fac o foarte scurta prezentare a ceea ce inseamna dans sportiv:

Dansul sportiv este un sport de echipa constand in parteneriatul intre un baiat si o fata intr-un cuplu de dansatori ce interpreteaza pe muzica diferite ritmuri utilizand tehnici specifice. De-a lungul timpului s-au cristalizat doua sectiuni in functie de caracterul si provenienta dansurilor: sectiunea standard –  vals lent, tango, vals vienez, slow fox si quick step, si sectiunea latino – samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive.

Dansul sportiv este o activitate fizica care pune in miscare toate grupele musculare dar, in acelasi timp solicita la maxim atentia, coordonarea, ritmul si memoria, ajutand astfel la cresterea capacitatii de concentrare si imbunatatind memoria.  Pe langa avantajele miscarii fizice, dansul are insa si un puternic impact psihic asupra celor care o practica fiind o forma excelenta de relaxare si buna dispozitie. Parteneriatul in dansul sportiv dezvolta relatiile inter-umane si o stare generala de bine. Dansatorii au incredere in ei insisi, danstorii au o dezvoltare fizica armonioasa si o conditie fizica de invidiat. Dansul ajuta la cresterea capacitatii de concentrare si imbunatateste memoria.

Despre Catalin

De la varsta de 3 ani a fost crescut doar de catre mama, iar la varsta de 9 ani a trecut prin experienta traumatizanta a unui accident rutier in urma caruia a decedat un membru al familiei. Medicul psiholog care l-a tratat i-a sugerat mamei lui sa il duca sa faca un sport. Desi facea deja sport si alte activitati, mama lui l-a inscris si la o scoala de dans, nebanuind ca acest lucru avea sa-i influenteze viata baiatului in mod neasteptat, deoarece, de atunci dansul a devenit marea lui pasiune.

De la inceput mama lui a fost cel mai mare sustinator al lui. Pentru cei ce nu stiu, dansul de performanta, pe langa faptul ca trebuie sa i te dedici trup si suflet, deoarece, contra a tot ceea ce se crede, este un sport foarte greu, este si un sport care necesita multe cheltuieli. Orele de dans nu sunt ieftine. Sa te pregatesti pentru un concurs la nivel national iti trebuie ore private care sunt destul de costisitoare, trebuie sa ai o coreografie buna sa poti participa cu succes la un concurs si trebuie sa ai echipamentul: pantofii de dans si costumuri de dans. Si toate costa destul de mult.

Pana la varsta de 15 ani, Catalin obtinuse locul trei pe tara la dans sportiv, ceea ce e o realizare enorma, el concurand direct cu cei care, doi ani mai tarziu aveau sa ajunga primii campioni mondiali din istoria Romaniei. Succesul l-a dobandit antrenandu-se mult si de unul singur, chiar si cate 8 sau 9 ore pe zi. Sprijinul primit din partea mamei era enorm, ea ajutandu-l cu tot ce avea nevoie ca sa isi indeplineasca visul.

Dar tot in acea perioada, mama lui i-a spus plangand ca, din pacate, nu mai are posibilitati financiare sa il sustina mai departe la cursurile de dans. Toate aceste greutati l-au motivat pe Catalin sa caute solutii pentru a putea sa-si continue visul. Astfel ca a inceput sa isi caute partenera de dans din strainatate. Catalin, deja un renume in lumea dansul sportiv de performanta romanesc, era deja cunoscut si pe plan international.

Pentru cei ce nu stiu, partenerii baieti se gasesc greu. Fetele sunt mai multe in dans, dar baiatii talentati sunt mai greu de gasit. Catalin fiind un dansator care danseaza si standard si latino avea mari sanse sa isi gaseasca o partenera de dans in strainatate cu care sa poata continua dansul de performanta si cu care sa participe la concursuri.

Cautarile lui s-au finalizat cu gasirea unei partenere de dans in Danemarca, astfel ca, la varsta de 15 ani a inceput sa faca naveta intre Romania si Danemarca cel putin o data pe luna. Totul a durat un an de zile, timp in care a reusit si sa continue liceul in tara. Binenteles ca totul a costat dar tatal partenerei lui a fost cel care l-a sponzorizat.

Scopul lui Catalin era foarte bine fixat, el dorind sa participe la concursuri si sa ajunga cat mai sus pe podium. Binenteles ca a petrecut mult timp evaluandu-si posibilitatile si resursele ca sa vada cat de realist este visul lui si ce ar trebui sa faca ca sa poata sa il indeplineasca. Procesele acestea l-au maturizat si l-au facut sa fie si mai hotarat. Nu era dispus sa isi sacrifice visul inainte de a fi incercat toate posibilitatile. Asa ca a continuat cu antrenamentele si pregatirile pentru concursuri.

Mama lui a fost cea mai mare sustinatoare a lui, si este si in continuare. Ea a avut o mare incredere in el, stia cat de serios si muncitor este fiul ei si cat de talentat este. Nu a fost usor pentru ea, dar l-a lasat la acea varsta sa decida singur ce isi doreste si l-a lasat sa plece in Danemarca. Binenteles ca prima data l-a insotit si a putut sa vada cu ochii ei unde merge fiul ei. Perioada petrecuta acolo i-a deschis gustul vietii in strainatatii, deoarece a putut experimenta ce inseamna sa traiesti intr-o alta tara si i-a placut acea experienta.

Totul a durat un an de zile si a incetat in momentul in care partenera lui a luat decizia sa nu mai continue sa danseze deoarece a inceput sa aiba probleme la un genunchi. Astfel ca, reintors in tara, a inceput din nou sa isi caute partenera de dans. Intre timp a continuat liceul in Romania. Dupa absolvirea liceului si luarea Bacalaureatului, a terminat primul pe liceu, a continuat sa isi caute o partenera de dans in strainatate. A avut mai multe oferte din Germania, Usa, Danemarca si Norvegia. A avut mai multe probe cu diferite partenere pentru a vedea daca sunt compatibili la dans si daca ii place tara respectiva. Dupa perioadele de proba a ales Norvegia.

Viata in Norvegia

A ajuns in Norvegia in luna august a anului 2012. Astfel a cunoscut-o pe Maria Lie Ramella, actuala lui partenera de dans. El a fost foarte sincer atat cu Maria cat si cu parintii ei, si le-a povestit totul despre situatia lui financiara. Parintii Mariei au decis sa il primeasca pe Catalin in casa lor. Binenteles ca pentru Catalin a fost un mare ajutor acest lucru dar el i-a rugat sa il ajute sa isi gasesca un loc de munca doarece el dorea sa ajunga sa se descurce pe cont propriu si sa poata sa le plateasca chirie.

In martie 2013 i-au gasit primul jobb la o spalatorie de covoare si a inceput sa lucreze. Cu toate acestea planul lui era sa continue sa danseze si sa concureze, jobbul fiind necesar doar ca sa isi asigure venitul necesar sa poata trai si sa-si plateasca antrenamentele si deplasarile. A lucrat acolo timp de 6 ani de zile. De ce s-a multumit doar cu un post de spalator de covoare? Multi i-au pus aceasta intrebare. Dar pentru Catalin scopul principal in acel moment era sa se antreneze si sa faca dans.

Dupa primele cateva luni de antrenament intens cu Maria, au si participat la primul lor concurs de dans, Campionatul Norvegiei de tineret, pe care l-au si castigat, ajungand campioni ai Norvegiei.

Dupa un an, Catalin si-a indeplinit urmatorul vis, acela de a se califica la Campionatul Mondial  la sectiunea pentru adulti. Tot in anul 2013 au ajuns in lotul national de dans al Norvegiei unde au fost timp de 5 ani.

In tot acest timp au participat la numeroase campionate si au castigat 10 campionate ale Norvegiei fiind de 10 ori Campioni ai Norvegiei. Impreuna cu Maria sa calificat si a reprezentat Norvegia pana in momentul actual la 23 de campionate mondiale, europene si nordice, dar au si concurat in multe alte concursuri internationale, avand in total 35 de medalii si reusind sa se claseze in topul 15 al lumii, la 10 dansuri (latino si standard) .

Maria, partenera lui, este la fel de ambitioasa ca si Catalin si se antreneaza la fel de mult. Catalin a ajuns sa se inteleaga bine cu toata familia ei, fiind foarte buni prieteni de familie. Nu mai locuieste la ea din 2018, in schimb a gasit o chirie in apropierea lor, asa ca acum sunt si vecini. Anul acesta se implinesc 9 ani de cand ei danseaza si se antreneaza impreuna zilnic asa ca nu e de mirare ca legatura dintre ei e una foarte puternica, ca si legatura de frate si sora.

In tot acest timp, Catalin a lucrat in fiecare zi, de luni pana vineri, de la ora 7.00 la ora 15.00, si, dupa o scurta pauza de pranz, isi continua ziua la sala de antrenamente pana la ora 22.00. Sfarsiturile de saptamana erau ocupate cel mai adesea de participarea la concursuri, cantonamente cu Lotul National al Norvegiei sau training weekend. In tot acest timp  Catalin era si antrenor si preda si ore de dans la club.

Si, in decurs urmatorilor 5 ani, pana in 2017, nu si-a luat nici macar o saptamana libera. Toti banii pe care ii castiga ii investea in pregatirea lui ca dansator si in concursurile de dans.

Drumuri noi

In anul 2017 au decis sa paraseasca lotul national deoarece ajunsese sa aiba un program foarte incarcat iar ei au inceput sa se antreneze si cu alti antrenori, din alte tari, dar si din Romania, deoarece, in ultimi 10 ani Romania s-a evidentiat in dansul sportiv international.

Au continuat antrenamentele la fel de intens si dupa iesirea din lot cu diversi antrernori cunoscuti, pentru a se dezvolta cat mai mult pe plan sportiv. Desi deja ei au fost de cateva ori campioni ai Norvegiei si castigasera numeroase concursuri nationale si cupe ale Norvegiei, au fost finalisti si semifinalisti la concursuri internationale, urmatorul vis era sa castige un concurs international si sa ajunga in Top 15 – cei mai buni dansatori din lume. Urmatorul pas fiind apoi, acela de ajunge Campion Mondial, un vis foarte greu de atins. Catalin este, insa, hotarat sa depuna tot efortul de care este capabil ca sa incerce sa-l realizeze pe viitor.

Catalin este foarte constient ca trebuie sa depuna eforturi imense si sa faca sacrificii daca vrea sa-si realizeze visurile. Competitia in concursurile internationale este acerba, exista multe cupluri de dansatori foarte buni cu multa experienta, de aceea el si Maria au decis sa se antreneze cu cei mai buni antrenori. Astfel au inceput sa aduca la Clubul de dans din Drammen cei mai buni antrenori din lume ca sa se antreneze cu ei. Plata pentru antrenorii straini a fost suportata o parte de catre clubul de dans la care erau la acea vreme si o parte de catre ei insisi.

Rezultatele s-au vazut in momentul in care au inceput sa castige primele concursuri internationale. Dupa ce a ajuns campion al Noevegiei la categoria tineret si la categoria sub 21 de ani, urmatorul vis a fost sa ajunga campionul Norvegiei la adulti. Erau foarte motivati si au depus eforturi mari, dar si sacrificii, iar rezultatele s-au concretizat in castigarea Campionatul Norvegiei la adulti. Pana in anul 2019 au castigat timp de 4 ani la rand Campionatul Norvegiei la categoria de 10 dansuri, adica si la standard si la latino. Fiind singura pereche din ultimii 25 de ani care realizase aceasta performanta. El reusind totodata sa fie cel mai medaliat «strain» din istoria federatia norvegiene de dans sportiv.

Astfel perechea Catalin si Maria s-a remarcat si au inceput sa fie cunoscuti si respectati in lumea dansului sportiv dar si in societatea norvegiana.

O noua cariera

In tot acest timp, Catalin a continuat si sa munceasca in fiecare zi dar si sa fie antrenor la clubul de dans din Drammen, intai la copii mai mici, iar din 2017 a inceput sa predea dans la categoria copii avansati. Pentru a putea face fata si ca antrenor principal la club a luat decizia sa munceasca mai putin.

Cariera de antrenor a inceput sa o cladeasca inca de acum 10 ani, deoarece este constient ca va veni o vreme cand v-a termina cu perioada de concursuri, iar el doreste sa poata sa ramana in continuare antrenor si arbitru in lumea dansului. Binenteles ca Maria a fost alaturi de el si ca antrenoare, ea ocupandu-se mai mult de cei mai mici copii.

In decursul anilor 2018 si 2019 a reusit, ca antrenor, sa aiba 2 perechi diferite de dansatori pe care i-a antrenat apoape zi de zi, acestia ajungand campioni ai Norvegiei si pe standard si pe latino.

Deci, Catalin si Maria au reusit performanta sa devina Campioni ai Norvegiei in timp ce antrenau copii care la randul lor au ajuns si ei Campioni ai Norvegiei in aceeasi perioada. Binenteles, fiecare la categoriile specifice de varsta la care concurau.

Participarea la „Skal vi danse”

Skal Vi Danse – este o emisiune televizata in care 12 dansatori profesionisti fac pereche cu 12 persoane celebre in Norvegia si concureaza intre ei. Este cea mai indragita emisiune din norvegia si este urmarita cu interes in fiecare saptamana, care incepe in fiecare an in luna august.

In luna ianuarie 2020, dupa mai multe discutii cu Maria, s-au hotarat sa se inscrie la emisiunea «Dansez pentru tine». Astfel ca, la sfarsitul lunii ianuarie au avut o auditie pentru emisunea aceasta si au fost primiti cu bratele deschise sa fie participanti. Producatorii emisiunii s-au bucurat sa-i aiba in echipa si i-au intrebat de mai multe ori daca sunt siguri ca vor sa participe, deoarece pe toata perioada emisiunii ei nu mai aveau timp sa predea sau sa participe la concursuri. Desigur ca ei erau foarte hotarati sa participe si sa dea ce au ei mai bun in cadrul emisiunii. Ei erau deja foarte cunoscuti in lumea dansului sportiv norvegian dar si international, dar ei doreau sa se faca cat mai cunoscuti si sa isi creeze un renume si in cadrul societatii norvegiene care nu avea legatura cu lumea dansului si cu concursurile de dans.

Si, pe tot parcursul emisiunii «Dansez pentru tine», s-au facut remarcati si indragiti de publicul norvegian.

Dupa incheierea emisiunii, Catalin si Maria s-au decis sa deschide un club de dans in Drammen impreuna cu inca doi prieteni, unul tot dansator care participase si el la emisiunea «Dansez pentru tine», si celalalt un bun prieten care a fost timp de 2 ani Campionul Norvegiei la salsa.

Hotararea era luata dar au intampinat greutati din cauza pandemiei si a restrictiilor impuse din cauza acesteia. Catalin si Maria au lucrat mult impreuna la planul de a deschide un club de dans, la logo-ul si numele clubului: Drammen Dance Company.

Au analizat bine situatia si au decis ca cel mai bine este sa deschida un Club de Dans Sportiv in Drammen, club afiliat Federatiei Norvegiene de Dans Sportiv, beneficiind in plus si de ajutor din partea mai multor parinti ai caror copii sunt dansatori. Ei au sustinerea parintilor in conducerea clubului, acestia urmandu-i la clubul nou infiintat, iar in viitor urmeaza sa inceapa sa caute sponsori pentru a putea obtine o locatie cu o sala mare – studio de dans.

Din data de 5 mai 2021 au inceput deja inscrierile pentru cursurile de incepatori copii intre 3 si 6 ani iar in data de 7 mai au inceput inscrierile pentru tinerii intre 15 si 19 ani – incepatori.

Pentru cei ce doresc sa isi inscrie copii la clubul de dans o pot face accesand urmatorul link:

https://www.drammendancecompany.com/?fbclid=IwAR1_oMTs0_ne8sKbWMJ2m-2JWyubGDDyUZz_d2xqBeO-fO6JYiKzIjJZzig

In incheiere vreau sa va spun ca, pentru mine, a fost coplesitor sa il ascult pe acest tanar de doar 27 de ani cat de matur gandeste, cat de devreme a inceput sa isi cosntruiasca planurile cu cea mai mare atentie pentru a putea ajunge acolo unde isi dorea, cum a trecut de toate greutatile, mai ales de cele financiare, gasind solutii ingenioase pentru a depasi toate aceste provocari.

Dar trebuie specificat si faptul ca, Catalin a sacrificat totul pentru visul lui. Asta inseamna ca a renuntat la iesirile cu prietenii, la vacante, si la alte lucruri pe care tinerii le fac si si le doresc de obicei. Dupa liceu a ales sa nu urmeze o facultate in tara, desi avea posibilitatea sa intre la o facultate buna datorita rezultatelor scolare, dar a ales sa cuntinue sa faca dans. Si-a planificat fiecare etapa din viata in asa fel incat sa-si atinga telurile unul cate unul. A stiut tot timpul ca el este singurul care poate sa-si decida drumul in viata si si-a urmat cu consecventa planurile pentru a reusi. S-a maturizat devreme si stie ca s-ar putea sa nu isi realizese toate visele, dar merita sa incerce.

Sfatul lui Catalin pentru parinti este ca este foarte important ca parintii sa isi sustina copii daca vad ca ei isi doresc sa faca un sport sau au o pasiune. Sa se implice, sa isi sprijine copii moral si financiar, daca e cazul, dar sa si aiba incredere in ei.

Noi ii uram mult succes pe viitor!

Mult succes Clubului de Dans: DRAMMEN DANCE COMPANY nou infiintat!!!

Despre autor

Angela Kecskes

Sotie, mama, asistent medical generalist, jurist, contributor si forta motrice cu multe idei interesante

1 Comment

Lasă un comentariu