Integrare Muncă

Cum și ce scrii într-un CV și o scrisoare de intenție care să stârnească interesul unui potențial angajator?

Scris de Daniel Solheim
CV sau ”Curriculum Vitae”

CV-ul este unul din cele mai importante documente pe care le poți scrie. În combinație cu o scrisoare de intenție (søknad), CV-ul este prima posibilitate pe care o ai de a da unui potențial angajator o prima impresie bună despre tine – asta este ceea ce îți poate asigura un interviu pentru jobul dorit.

Scopul unui CV (din latina ”curriculum vitae”) este de a capta interesul unui potențial angajator pentru tine – și de a-l păstra. De aceea este foarte important ca CV-ul să fie ușor de înțeles și nu prea lung. Dacă ai foarte multă experiență, poți alege să pui în CV doar ceea ce este relevant pentru postul pe care dorești să-l obții.

Ce ar trebui să conțină CV-ul tău:

În partea de sus: datele tale personale

  • nume
  • adresă
  • e-mail
  • nr. mobil
  • vârsta

Calificări cheie (importante)

După datele personale urmează calificările tale cele mai importante. Acestea pot fi adaptate pentru fiecare job la care depui CV-ul și pot fi scrise sub formă de cuvinte-cheie. Aici ai posibilitatea să captezi imediat interesul unui potențial angajator. Evită clișeele și notează competențele, aptitudinile și caracteristicile tale care sunt relevante pentru postul respectiv.

Exemplu:

Design, cu competență în aplicațiile Photoshop, InDesign, Figma și AfterEffects.

Experiența de muncă

– folosește propriile tale cuvinte, du ești expertul în ceea ce te privește pe tine însuți. Evită jargonul și abrevierile.

– fii exact în ce privește datele și adaugă din luna și anul / pâna în luna și anul. Așa arăți, într-un mod simplu și ușor de văzut, perioadele de muncă în diferite posturi

– începe lista cu ultimul loc de muncă avut. Astfel se văd mai rapid ultimele tale experiențe și arată, într-un mod simplu, evoluția ta profesională. Adaugă în listă numele firmei/instituției, titlul postului pe care l-ai ocupat și responsabilități și cele mai importante sarcini de muncă sub forma de cuvinte-cheie. Dacă acestea sunt relevante pentru noul post, este important să le evidențiezi.

– fii sincer și exact. Tu te vinzi pe tine și este voie să te lauzi puțin, dar amintește-ți că trebuie să faci dovada la tot ceea ce scrii în CV.

Alte sfaturi utile pentru CV și scrisoarea de intenție:

1. Educație/formare profesională

Folosește aceeași rețetă ca la experiența de muncă pentru a-ți prezenta educația școlară. Fii clar când este vorba de grade. Poți evidenția detalii din formarea ta profesională care pot fi relevante pentru noul job. Ai scris vreodată vreo lucrare sau ai avut vreun program de studiu despre domeniul în care aplici pentru job? Adaugă și acel aspect.

2. Cursuri

Adaugă cursurile care sunt relevante pentru jobul la care aplici

3. Cunoștințe IT

Cei mai mulți angajatori au așteptări față de candidații la posturi, ca aceștia să dețină cunoștințe IT de bază. Dacă ai mai mult decât cunoștințe de bază în IT, poți să le adaugi ca un sumar sau ca o listă cu puncte. Notează programele separat și diferențiază între ”cunoștințe de bază” și ”cunoștințe aprofundate”

4. Limbă

Limbile pot fi un avantaj în concurența cu alți candidați. Notează limba pe care o stăpânești fluent, atât în scris cât și oral.

5. Funcții

Tot ce poate întări candidatura ta pentru post ar trebui să fie adăugat. De aceea, ar trebui să adaugi și acele funcții onorifice care sunt relevante și care pot spune ceva despre tine din punct de vedere al specialității sau ale persoanei tale. Notează acele funcții onorifice care implică răspundere.

6. Referințe

Aici poți scrie că referințe (persoane de referință de la locuri anterioare de muncă) pot fi date la cerere.

Exemplu de CV

NB: in exemplul de mai sus, educatia este pusa inaintea experientei de munca. Exemplul este mai mult pentru a ilustra aspectul si modul de prezentare.

Gândește-te la modul în care te prezinți pe internet.

În zilele noastre este un lucru obișnuit ca angajatorii să caute candidații pe google în legătură cu procesul de selectare. De aceea, se merită să verifici de dinainte ce ar putea apare dacă cineva caută numele tău. Din acest motiv se recomandă ca și candidații să își actualizeze profilele pe mediile sociale. În special LinkedIn este des folosit de firmele de recrutare.

CV-ul pe LinkedIn ar trebui să fie întotdeauna actualizat, pentru că în special acest profil și recomandări sunt ceea caută angajatorii când îți verifică profilul pe LinkedIn.

Completează CV-ul și profilul cu o poză profesională. Fii atent la numele de utilizator pe care îl folosești la e-mail și pe mediile sociale.

sursa: FINN.NO / CV


Scrisoarea de intenție

Ți s-a întâmplat să aplici pentru un job la care ești calificat, dar nu ai fost chemat la interviu?

Atunci ar trebui să îți șlefuiești puțin textul din scrisoarea de intenție. Mai jos câteva recomandări utile.

– Dacă te afli în căutarea unui loc de muncă și ți s-a întâmplat să depui hârtiile pentru un job pentru care ai suficiente calificări, dar nu ai fost chemat la interviu, cauza poate fi că ar fi trebuit, probabil, să îți iei mai mult timp pentru a formula însăși textul din scrisoarea de intenție, spune Mads Wildhagen, șef de marketing și comunicare de la firma de recrutare Academic Work.

Reține că scrisoarea de intenție este posibilitatea ta de a îți face propriul marketing față de un potențial angajator. Este clar că mulți sunt nesiguri ce au de făcut. Sunt întrebat deseori despre aceste lucruri, spune Wildhagen, care ține cursuri regulate pentru studenți în depunerea scrisorilor de intenție pentru joburi.

Folosește timp suficient pentru scrisoarea de intenție, spune Mads Wildhagen, șef de marketing și comunicare la Academic Work.
Mads are următoarele recomandări pentru întocmirea unei scrisori de intenție bune:

1. Reține că scrisoarea de intenție este un răspuns la un anunț pentru un post vacant

De aceea ar trebui să reiasă din textul tău de ce te potrivești tu la anunțul pe care l-ai citit, indiferent dacă trimiți scrisoarea de intenție în scris.

2. Nu scrie prea mult

Lungimea ideală pentru textul unei scrisori de intenție este între jumatătate și trei sferturi de pagină A4.

3. Evită clișeele

Fii atent la ortografie.

4. Nu face din scrisoarea de intenție o descriere a CV-ului

Mai bine scrie ce te motivează pentru a aplica pentru job și cu ce dorești să contribui!

5. Evită ”copy-paste” din scrisori de intenție anterioare

Este ușor să faci un text standard pe care să-l pui în toate scrisorile de intenție. Dar, o scrisoare de intenție personală are o mai mare șansă de a se evidenția dintre celelalte în mod pozitiv, din experiența mea.

6. Evidențiază-ți proprietățile personale în scrisoarea de intenție

Angajatorii sunt foarte interesați de cine ești tu, ca persoană. Dacă scrii că ești orientat spre a găsi soluții, dă un exemplu în scrisoarea de intenție.

Exemplu de scrisoare de intenție

Recomandare:

Crează-ți un profil de job pe Finn.no și primește notificări în legătură cu posturi potrivite pentru tine pe Finn.no.

Vezi aici toate posturile libere anunțate pe finn.no.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

2 Comentarii

  • Ași dori să lucrez undeva la animale sau la construcții nu prea știu limba engleza s-au Norvegiană dar din mare parte mai înțeleg unpic și sunt o persoană serioasă am 22 de ani și sunt român

    • buna, eu nu fac intermedieri de locuri de munca. in articol, la finalul lui este un link catre locurile de munca afisate pe site-ul Finn.no.
      Din pacate, pentru a putea munci aici in Norvegia, trebuie sa ai cat de cat cunostinte de norvegiana sau engleza.

Lasă un comentariu