UDI

Despre rezidenta si sederea in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Permisul de rezidență în Norvegia conform regulilor generale

Permisul de rezidență conform reglementărilor generale dă persoanei dreptul de a locui și de a munci în Norvegia. Toți cetățenii străini pot depune cerere pentru permisul de rezidență conform acestei reglementări. 

Pierderea permisului de rezidență și expulzarea

Tu poți să pierzi permisul de rezidență în cazul în care ai oferit autorităților informații incorecte sau false. În cazul pierderii/revocării permisului de rezidență, trebuie să părăsești Norvegia. 

Tu poți fi expulzat din Norvegia dacă încalci legislația privind imigrația sau ești condamnat pentru comiterea unei infracțiuni. Dacă ești expulzat, aceasta atrage după sine și interdicția de intrare în Norvegia, asta însemnând că nu te mai poți întoarce în Norvegia pe toată durata interdicției. 

Încălcarea interdicției (intrarea pe teritoriul Norvegiei în urma unei expulzări) se pedepsește cu închisoare de la 1 an în sus.

Permisul de rezidență pentru reunirea familiei conform reglementărilor SEE. 

Ca cetățean din EU/SEE/EFTA cu permis de ședere conform reglementărilor SEE în Norvegia, și membrii din familia ta au dreptul să vină în Norvegia pentru a locui împreună cu tine. Există două proceduri diferite pe care membrii familiei tale le pot folosi pentru a obține persmisul de ședere pentru reîntregirea familiei. 

Care din reglementări este valabilă pentru ei, va depinde de cetăținia pe care o au membrii din familia ta. Dacă și ei sunt cetățeni din UE/SEE/EFTA, atunci se vor încadra la reglementările SEE și vor primi un document de înregistrare (Registreringsbevis).

Dacă nu sunt cetățeni UE/SEE/EFTA, atunci vor trebui să depună cerere pentru obținerea unui permis de ședere ca membru de familie al unui cetățean din UE/SEE/EFTA. 

Permisul de rezidență pentru cetățenii din Spațiul Economic European

Toate drepturile care dau posibilitatea de a locui și de a munci în Norvegia se numesc drepturi de ședere. Pentru cetățenii din Spațiul Economic European (din care face parte și România) sunt valabile reglementările pentru cetățeni din UE/SEE/EFTA. 

Fii atent la faptul că permisul de rezidență acordat conform reglementărilor SEE nu dă posibilitatea obținerii dreptului de ședere permanent, dar poți depune cerere pentru drept de ședere permanent după ce ai locuit cinci ani în Norvegia. 

Dacă ești cetățean din SEE/UE și ai carte de identitate sau pașaport, ai permis de ședere în Norvegia pentru trei luni. Același lucru este valabil și pentru memri de familie, care și ei sunt cetățeni din SEE/UE. 

Dacă ești cetățean din SEE/UE și dorești să ramâi în Norvegia mai mult de trei luni, trebuie să ai un loc de muncă (bază de reședință). Cetățenii dintr-o țara membra a UE/SEE/EFTA nu trebuie să depună cerere pentru permis de rezidență, dar trebuie să te înregistrezi electronic pe internet. 

După ce te-ai înregistrat pe site-ul UDI vei primi o programare la cea mai apropiată stație de poliție. Dacă locuiești într-un district de poliție cu Centru de servicii pentru muncitori străini, va trebui să mergi acolo. La programare va trebui să prezinți un act de identitate valabil sau pașaport și o dovadă de angajare sau contract de muncă, care să îndeplinească condițiile prevăzute de Codul Muncii. 

Dacă îndeplinești condițiile vei primi un document de înregistrare ”Registreringsbevis”. Acest document este gratuit și este valabil pe o perioada nedeterminată. Documentul de înregistrare este valabil doar atâta vreme cât condițiile sunt îndeplinite, adică atâta vreme cât ai o bază de reședință prin a fi angajat sau student. Tu poți, de asemenea să modifici baza de reședință de la a fi angajat la a deveni liber profesionist. Nu este nevoie să anunți autoritățile în legătură cu o astfel de modificare. 

După cinci ani, ai posibilitatea de a depune cerere pentru dreptul de ședere definitiv. 

Pierderea dreptului de ședere

In cazul șederii în afara Norvegiei pe o perioadă mai lungă de șase luni în cursul unui an calendaristic, dispare temeiul dreptului de ședere. Mutația trebuie înregistrată la Registrul de Evidență al Populației (Folkeregisteret) din cadrul Autorității fiscale (Skatteetaten). În cazul unei reveniri în Norvegia, cetățeanul SEE va trebui să se înregistreze din nou. 

Dreptul de ședere rămâne însă valabil ăn cazul în care absența din Norvegia este motivată. În cazul sarcinii,  naștere, boală gravă, studii sau pregătire profesionala sau deplasare de durată mai lunga în interes de serviciu, se acceptă absența de până la 12 luni consecutive. Satisfacerea serviciului militar sau a obligației de recrutare civila nu sunt considerate a fi încălcări ale condițiilor pentru dreptul de ședere. 

Expulzare

Dacă ești cetățean SEE ai o protecție sporită împotriva expulzării. Poți, însă, sa fii expulzat dacă autoritățile te evaluează a fi o amenințare reală și suficient de gravă împotriva ordinii și siguranței publice. Ca cetățean SEE vei fi expulzat doar din Norvegia și nu vei fi înregistrat în Sitemul de Informații Schengen (SIS).

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

13 Comentarii

  • Bună. Mi am făcut programare pe udi la politie, în urma aplicării pt personal number.. Am fost acolo și mi au dat un nr Duff. Tot ce am vrut era sa obțin un nr personal. Cu Duff nr nu pot face mai nimic, nu înțeleg ce inseamna Duff e ca personal număr? Sau cu foaia pe care am primit o de la polițe cu Duff trebuie sa ma prezintt la administrația fiscala ca să mi dea nr personal? De fiecare data când mi ai cerut nr personala cei de la munca sau etc le am dat Duff ul dar nu i au ajutat. N au putut face nimic..deci chiar nu știu ce înseamnă.. Cum pot obține numărul acela fødselsnummer…?

    • Buma, la politie primiti un numar DUFF – adica un numar de inregistrare al dosarului cererii pe care ati depus-l la inregistrarea dvs aici. Acel numar DUFF va va insoti pe parcursul sederii dar nu are aplicatie practica pentru ca face referire doar la cererea dvs de obtinere a dreptului de sedere (Registrering borger av UE/SEE). Cu hartia acesata va faceti programare la Skatteetaten (Autoritatea fiscala) pentru obtinerea numarului de indentificare provizoriu (d-number) sau, daca indepliniti conditiile, a numarului personal norvegian (personnummer/fødselsnummer). D-nummer sau personnummer sunt numere de identificare echivalente cu CNP-ul romanesc si sunt atribuite persoanelor care traiesc si muncesc in Norvegia. Pentru obtinerea numarului provizoriu (d-number)trebuie sa faceti programare la SKATT, sa va prezentati personal si sa aveti documente de identitate si hartia de la politie. Pentru numarul personal norvegian /fødselsnummer/personnummer, conditiile sunt ceva mai stricte si, in principiu, trebuie sa solicitati mutarea dvs in Norvegia (Melde flytting til Norge), adica sa anuntati autoritatea fiscala si registrul populatiei ca dvs aveti intentii serioase de a va stabili in Norvegia. Pentru asta aveti nevoie de un contract de munca pe perioada mai mare de sase luni sau nedeterminata si un contract de chirie cu perioada mai mare de sase luni. Cu D-number veti putea munci si plati impozitul pe venit. Cu numar personal aveti acces la MinID, asigurarea sociala si medic de familie, si toate celelalte beneficii si obligatii care rezulta din faptul ca traiti in Norvegia.
      cititi si acest articol: https://www.portalnorvegia.com/fisc-skatteetaten/numarul-personal-norvegian-fodselsenummer-sau-personnummer-si-d-nummer-numarul-de-identificare-provizoriu/

  • Dacă nu am contract de chirie ce alte variante am cind ma prezint la politie. Am aplicat pt numărul personal dar mi sa spus ca trebuie sa mer și la politie udi pt certificat de rezidenta sau ceva de genul. Pot merge cu o foaie de la cel la care locuiesc pt ca el plătește Chira

    • In mod normal ai un loc unde locuiesti, fie ca stai in chirie, fie ca ai achizitionat o locuinta. Daca stai la cineva acasa nu e o solutie de durata, de aceea ti se cer lucruri suplimentare. La politie (UDI) te inregistrezi cand ajungi in Norvergia si primesti ”Registrering for EØS borger” – adica dovada ca te-ai inregistrat la politie si ai drept de sedere legal. Apoi mergi la skatt si iti faci d-number. Probabil ca astea deja le ai. Dar, cand soliciti numarul personal norvegian, tu soliciti de fapt, mutarea domiciliului tau din Romania in Norvegia, daca vrei altfel, trecerea de la statutul de cetatean strain SEE cu statut temporar de sedere la un statut definitiv. Sarcina ta este sa-i convingi pe cei de la skatt ca intentia ta este de a ramane definitiv in Norvegia. Asta o faci prin a prezenta un contract de munca cu durata nedeterminata sau cu durata peste sase luni si un contract de chirie la fel. Desigur, daca indeplinesti conditiile pentru dreptul de sedere definitiva (minimum cinci ani lucrati in Norvegia) poti depune cerere pentru asta si atunci vei primi, evident, si numarul personal. Dar, in mod normal, cu contract de chirie si contract de munca faci dovada ca doresti sa te stabilesti definitiv aici.

  • Buna ziua, ma bucur mult ca am gasit portalnorvegia.com
    Multumesc mult pentru informatii. Incepand cu sfarsitul lunii mai vom locui in Norvegia, sotul meu lucreaza deja aici de 4 ani. In martie am inchiriat si casuta unde vom locui, in apropiere de Bergen.
    Avem un baietel de aproape 13 ani diagnosticat cu tulburare de spectru autist, este un copil autist verbal si pentru el in special dorim sa ne stabilim aici. Din pacate, in Romania copiii ca el sunt invizibili si fara prea multe posibilitati in viitor, statul nu ne sprijina in niciun fel, sistemul scolar este un cosmar, nu sunt ajutati sa se integreze niciunde, hartuirea este la ea acasa iar noi am obosit sa ne luptam cu morile de vant si vrem sa ne concentram exclusiv pe binele si viitorul copilului, a progresului dar si pentru noi ca printi dorim aceasta mutare, ne dorim sa eliminam din stresul la care suntem supusi zi de zi. Ce mi se pare trist este „bunavointa” unor conationali cu privire la Protectia Copilului, mesajele pe care le-am primit cum ca unei cunostinte a unei alte cunostinte i s-a intamplata asta sau cealalta. Este trist sa constati cum oameni care nu au locuit nici macar o zi in Norvegia stiu „foarte bine” cum merg lucrurile.
    Sunt increzatoare ca noi si copilul nostru vom primi cele mai bune indrumari pentru o adaptare cat mai rapida. O sa verific articolele dumnevoastra despre invatarea limbii, este unul din lucrurile pe care mi le doresc in noua tara, sa invat limba.
    Multumesc si o sa va urmaresc cu drag.
    Toate cele bune!

    • Buna ziua si bun venit in Norvegia!
      Eu cred ca ati facut o alegere buna si sper sa aveti rabdarea si anduranta necesara pentru a invata limba norvegiana, pentru a putea comunica mai usor cu institutiile de sanatate, invatamant si altele aici in Norvegia.
      Eu am crescut trei copii aici, din prima casatorie, au devenit maturi, oameni intregi, cu un spectru larg al viziunii in ce priveste demnitatea si respectul fata de oamenii din jur. Nu va lasati speriati de astfel de „binevoitori” pentru ca s-au hranit cu materialul de propaganda, asa cum se intampla de obicei. Seriviciul de protectie al copilului nu este doar pentru copil, ci pentru intreaga familie. Ganditi-va ca va sunt parteneri. Dvs sunteti contienta de starea de sanatate a copilului, dar inchipuiti-va ca avem conationali (ii cunosc personal) care au probleme asemanatoare dar neaga existenta lor, se asteapta ca scoala sa rezolve probleme pe care ei nici nu doresc sa le aminteasca sau sa discute despre ele.
      Este important sa intelegeti ca noi, cei care am ales sa venim aici, avem statutul de musafiri, ca sa zic asa. Treptat, odata ce incepem sa ne asezam, sa muncim, sa comunicam cu cei din jurul nostru (mai ales cu norvegienii), incepem sa ne gasim locul si sa adaptam la noul statut, de „innflyttet” adica persoana care se munta dintr-un intr-un loc nou. Odata ce incepeti sa comunicati cu scoala, cu alti parinti, cu cunostinte pe care vi le faceti in locul in care locuiti, veti descoperi ca sunt si norvegieni care au acest statut, de „innflytter”. Nici ei nu sunt de-ai locului, vin din alte regiuni si s-au stabilit intr-un anume loc, dar nu au radacini acolo. Aceia sunt si cei care cel mai des cauta sa lege contacte cu altii, pentru ca si ei se simt izolati la inceput. Deci, fie ca sunteti romanca sau norvegianca, puteti avea aceleasi sentimente. Integrarea dvs in societatea norvegiana va depinde, in primul si in primul rand, de dvs. De masura in care veti socializa, veti comunica, veti cauta puncte de contact pentru asta. Dupa aproape 25 de ani ma simt acasa, oriunde as fi in Norvegia, dar 25 de ani e totusi, o viata de om. Deci, aveti nevoia si de o perspectiva a duratei. Nimic nu se face peste noapte iar increderea se castiga in timp. Veti intalni oameni buni si veti intalni si oameni mai putini buni. Dar va asigur ca aveti toate sansele sa duceti o viata decenta, atat dvs cat si fiul dvs. Va trebui sa aveti rabdare, si sistemele de aici (sanatate, invatamant) sunt formate tot din oameni. Unii mai profesionisti, altii mai putini. Invatati despre drepturile pe care le aveti dar si despre obligatii. Informati-va temeinic si plecati la drum cu gandul ca cei cu care va intersectati la nivel institutional va sunt parteneri, iar intre parteneri trebuie sa existe (sau sa se castige) increderea reciproca. Cautati sa aveti un dialog cat mai bun cu scoala, cu cei care vor lucra cu copilul dvs si sa stiti ca ei va considera cea mai importanta resursa. Eu va doresc mult succes, atat cu locul de munca, cu locul de scoala pt copilul dvs si pentru sotul dvs. Ati inceput un nou capitol. E bine sa stiti ca si aici gasiti oameni (si norvegieni si romani) care sunt dispusi sa va informeze corect, va respecta si se bucura de succesul dvs! Va doresc un weekend cat se poate de frumos!

  • Salut caut de muncă la o firma de fructe de mare în Oslo am găsit anunțul dar nu au postat nici un nr de tel ,ma poți ajuta sa găsesc agentia

  • Buna. Locuiesc in Norvegia împreună cu soția și fiica mea peste 10 ani .Fiicei mele (17 ani curând) îi expiră pașaportul curând.Am înțeles că nu-i vor mai schimba pașaportul la ambasadă datorită faptului că a trecut de 14 ani și nu are buletin (nu a avut niciodată) .Nu am rude în țară și nici nu intenționez să îi fac buletin acolo .Sunt in dilemă pentru că trebuie să facem ceva cu pașaportul ei . Are vreo șansă să aplice singură pentru pașaport/cetățenie norvegiană? Orice sfat este bine venit. Multumesc mult pentru efortul pe care îl faci aici

    • Buna,
      Fiica dvs poate sa aplice pentru cetatenia norvegiana (parintii trebuie sa depuna cererea pentru ca ea nu are 18 ani) vezi link: https://www.udi.no/skal-soke/statsborgerskap/utenfor-eu/?c=irq#link-581
      – are nevoie de pasaport (acesta expira curand, deci ar trebui depusa cererea cat mai repede)
      – trebuie sa aiba rezidenta in Norvegia (numar personal norvegian) si intentia de a locui aici si in viitor
      – trebuie sa fi locuit in Norvegia cel putin 5 ani din ultimii 7, cu drept de sedere.
      – daca a implinit varsta de 15 ani (are 17) trebuie sa solicite extras de cazier de la politia norvegiana
      – trebuie sa indeplineasca conditiile pentru obtinerea dreptului permanent de sedere.

      Cam astea sunt conditiile pentru tinerii cu varste intre 12 si 18 ani.

Lasă un comentariu