Care este diferenta dintre Indemnizatia pentru cresterea copilului (Foreldrepenger) si Prestatia unica la nastere (Engangsstønad)?
Indemnizatia unica pentru cresterea copilului inlocuieste venitul tau atunci cand stai acasa cu copilul dupa nastere sau adoptie.
Prestatia unica o poti primi daca esti insarcinata si astepti un copil dar nu ai muncit in ultimul an. In acest caz poti primi o suma unica in loc de Indemnizatie pentru cresterea copilului.
Prestatia unica nu este impozitabila.
Cand primesti prestatia unica, celalat parinte nu are dreptul la cota tatalui. Dar tatal poate avea dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului. Cand tatal/co-mama depune cerere pentru indemnizatia pentru cresterea copilului care nu face parte din cota, exista conditia ca tu sa fi in activitate de munca – adica pentru ca el sa primeasca indemnizatie in perioada cat sta cu copilulul, tu trebuie sa ai un loc de munca. Poti citi mai multe aici la titlul „Doar tatal are dreptul”
Prestatia unica nu iti da drepturi la alte prestatii.
Poti alege sa depui cerere pentru prestatia unica chiar daca ai dreptul al Indemnizatie pentru cresterea copilului. Fii atent/a ca odata ce ai primit o decizie de aprobare a Prestatiei unice, nu mai poti anula decizia.
Cand primesti Indeminzatia pentru ingrijirea copilului, tatal/co-mama au dreptul la cota tatalui/a co-mamei, si indemnizatia este impozitabila. Platile indemnizatiei pentru cresterea copilului iti dau acces si la alte prestratii cum ar fi indemnizatia pentru concediul medical (sykepenger), indemnizatie de somaj (dagpenger), indemnizatia de tranzitie in vederea clarificarii capacitatii de munca (arbeidsavklaringspenger). Poti citi mai multe aici despre prestatia unica.
Mai jos ai indrumatorul pentru Prestatie unica / Indemnizatie pentru cresterea copilului si il poti parcurge in functie de rolul pe care il ai: mama sau tata:
Apasand pe „Mor”- mama vei raspunde la urmatoarele intrebari:
- Esti angajat, liber profesionist, sau primesti prestatii de la NAV?
2. Ai alte venituri?
3. Locuiesti in Norvegia?
(daca raspunzi cu „nu” la intrebarea „Locuiesti in Norvegia”, apare si intrebarea
4. Pentru a primi prestatii de la NAV, trebuie sa fi membru in asigurarea sociala din Norvegia. Esti membru al asigurarii sociale chiar daca nu locuiesti in Norvegia?
Daca raspunsul este „NU” la toate cele patru intrebari inseamna ca nu ai dreptul la prestatia unica.
Cu alte cuvinte, daca nu locuiesti in Norvegia si nu esti membru al asigurarii sociale aici, nu poti beneficia de aceasta prestatie.
Mai jos exemplul in care raspunsul este DA la intrebarea daca locuiesti in Norvegia:
In acest caz, rapsunsul NAV este ca „Poti avea dreptul a Prestatia unica” si asta inseamna ca poti sa depui cererea pentru aceasta prestatie.
Sursa: NAV.no
citeste si articolul despre Indemnizatia pentru cresterea copilului aici pe Portal.
Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator