Trai

Trai în Norvegia

Scris de Daniel Solheim

A găsi o locuință

Imobile pentru închiriat se găsesc deseori în ziarele locale sau pe ”finn” (www.finn.no)

De asemenea o serie de agenții imobiliare oferă spații locative pentru chirie, precum și firmele specializate pe aceste tipuri de servicii.

Pe www.finn.no veți găsi atât anunțuri de la persoane private cât și de la diverse firme.

Unele municipalități pot acorda sprijin la găsirea unui spațiu locativ dar locuințele municipalității sunt, de obicei rezervate celor care nu au posibilitatea de a-și procura un spațiu locativ pe cont propriu.

Cumpărarea și vânzarea imobilelor se face, de regula, prin intermediul unui agent imobiliar. Agentul imobiliar se ocupă de anunțurile pentru vânzare în publicații locale sau pe diverse site-uri.

A închiria o locuință

Locuințele pentru închiriat nu solicită un capital propriu decât cu excepția garanției (depozit). Unii agenti imobiliari care ofera locuinte spre inchiriere opereaza cu o garanție (o suma unica / asigurare) pentru un an sau pe toata durata contractului de chirie, care este mult mai mică decât un depozit (care de obicei este de trei ori rata lunară a chiriei). Această garanție nu se mai primește înapoi la sfârșitul perioadei de contract. Depozitul este tot un fel de garanție care, însă, se returnează la sfarșitul perioadei de garanție dacă locuința nu a suferit distrugeri sau degradări din cauza chiriașului. 

Drepturile tale în postura de chiriaș

Cele mai importante drepturi pentru tine, ca chiriaș, reies din contractul de chirie și din legea chiriilor. Legea chiriilor conține o prevedere împotriva discriminării în relațiile de chirie. 

Părțile (proprietar și chiriaș) sunt liberi să convină de comun acord marimea chiriei la încheierea contractului. 

Când contractul este încheiat, chiria nu mai poate fi modificată cu mai mult decât indexul prețului de consum din primii trei ani. Indexarea prețului chiriei se poate face cel mai devreme abia după un an. 

Chiriașul nu este obligat să plătească mai mult decât chiria pe o lună în avans. Iar chiria trebuie să fie o sumă fixă. Pe lângă aceasta, părțile pot să convină plata curentului, ca aceasta să fie în plus, pe lângă chirie. Cele mai multe spații locative sunt îchiriate cu contor propriu de curent, iar chiriașul își face contract de livrare a energiei electrice separat de contractul de chirie. 

Uneori apa și canalizarea sunt incluse în chirie, alteori sunt plătite separat în funcție de cantitatea de apă folosită.

Chiriașul are voie să aibă persoane din familia apropiată în spațiul locativ închiriat. Este interzis pentru proprietar să intre în spațiul locativ închiriat fără înștiințarea chiriașului sau când acesta nu este acasă. 

Legea chiriilor nu împiedică închirierea spațiilor locative mai vechi, dar un imobil care nu este omologat pentru a fi locuibil sau care prezintă un pericol pentru sănătate nu poate fi închiriat. 

Dacă proprietarul dă informații eronate despre proprietatea închiriată acest lucru constituie o încălcare a contractului de chirie. Deteriorări, lipsuri sau alte aspecte legate de spațiul locativ, despre care chiriașul a știut în momentul semnării contractului, nu sunt considerate a fi încălcări ale contractului de chirie. 

în cazul în care sunt lipsuri sau defecțiuni ale spațiului locativ, proprietarul este obligat să le repare în așa fel încât spațiul locativ să corespundă contractului. Dacă proprietarul nu face acest lucru, chiriașul poate cere reducerea chiriei sau sa rețină chiria în întregime. În cazul în care imobilul prezintă lipsuri grave, chiriașul poate anula contractul de chirie. Contacteaza întotdeauna proprietarul în cazul în care consideri că ceva nu este în regulă.

Contractul de chirie

Tu poți întodeanuna să ceri întocmirea contractului de chirie în scris, între proprietar și chiriaș. Contractul trebuie să conțină:

  • numele și adresele părților
  • care spațiu locativ este destinat chiriei și suprafața acestuia (m2)
  • suma de plată a chiriei pe lună și data la care se plătește
  • suma de depozit solicitată de proprietar
  • perioada de reziliere a contractului de chirie, dacă nu este specificată în contract, atunci este prin definiție de trei luni. 
  • parcurgeți spațiul locativ la încheierea contractului și descrieți starea imobilului în contract
  • faceți o listă a mobilierului și a altor lucruri care sunt în spațiul locativ și starea acestora.

Este bine să se folosească un contract standard de chirie, ca punct de pornire. Contracte standard de chirie puteti gasi aici.

Suma de depozit

Suma de depozit este o sumă pe care chiriașul o pune ca garanție pentru eventuala restanță la plata chiriei sau pentru distrugeri ale spațiului locativ.

Suma de depozit nu poate fi mai mare decât de sase ori chiria lunară. Suma de depozit se depune într-un cont bancar special definit în acest scop și nici chiriașul, nici proprietarul nu au acces la această sumă pe cont propriu. 

Dacă proprietarul solicită plata sumei de depozit într-un cont care aparține proprietarului sau dacă proprietarul pretinde plata sumei în numerar, chiriașul poate să nege să facă asta. 

O eventuală taxă la bancă pentru deschiderea unui cont de depozit va fi suportată de către chiriaș. Cînd se încheie contractul de chirie, proprietarul își dă consimțământul în scris pentru ca chiriașul să poată retrage banii din contul de depozit.  Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci chiriașul trebuie să ceară, în scris, plata sumei de depozit de către bancă. 

Banca trebuie să anunțe proprietarul, în scris, despre cererea depusă și să informeze despre faptul ca suma va fi plătită către chiriaș dacă proprietarul, în termen de cinci săptămâni, nu acționează în instanță. 

Rezilierea contractului de chirie

Se face o diferență între contractele limitate în timp și contractele nelimitate, de chirie. 

Un contract de chirie limitat în timp înceteaza fără a fi reziliat la un anumit moment dat. Din considerente față de chiriaș, regula generală este ca aceste contracte limitate în timp să nu fie mai scurte de trei ani. Ca chiriaș, de regulă, nu ești legat de un contract de chirie limitat care este mai scurt de trei ani. Un astfeld e contract de chirie, limitat în timp, poate fi reziliat, dacă nu există o altă înțelegere specificată în contractul de chirie în acest sens. 

Un contract de chirie pe termen nelimitat este valabil până când una din părți reziliază contractul. Dacă nu este specificat un termen de reziliere a contractului în contractul propriu-zis, termenul de reziliere este de trei luni. 

Chiriașul poate rezilia contractul de chirie fără un motiv anume. Rezilierea contractului trebuie să se facă în scris. Proprietarul poate rezilia contractul de chirie dacă există o justificare faptică pentru asta. Rezilierea contractului de chirie de către proprietar se face tot în scris. Chiriașul poate să conteste rezilierea contractului de chirie de către proprietar, iar rezilierea este anulată dacă proprietarul nu duce cazul pentru mediere la Consiliul de mediere a litigiilor spațiilor locative (HTU) pentru Oslo, Viken, Bergen și Trondheim. 

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

2 Comentarii

  • Articole foarte interesante. Si eu am vrut sa ma stabilesc intro tara scandinava cind am fugit din Rominia in 1970 dar mi-a fost frica de frig si am ales USA unde m-am stabilit in Florida.
    Mai publicati si alte articole.

    • Multumim pt feedback! Deocamdata am renuntat la postarea stirilor cotidiene dar incercam sa gasim material relevant si de interes din domeniile si sectoarele in care sunt activi cetatenii romani de aici. In ce priveste clima, da, intr-adevar nu putem compara Norvegia cu Florida, in schimb, siguranta sociala, posibilitatile gratuite pentru invatamantul superior, drepturile angajatilor, asistenta medicala gratuita si celelalte aspecte comune tarilor scandinave au fost pentru mine un factor determinant in alegerea acestei tari. Doar ca info suplimentar, familia mea este stabilita in Phoenix, Arizona. Dar asta nu a contat absolut deloc.

Lasă un comentariu