Despre Norvegia Știri

Valoarea Fondului Petrolier creste vertiginos – Fondul a depasit 11.500 miliarde

Scris de Daniel Solheim

Fondul Petrolier a crescut cu peste 600 de miliarde de coroane, ca valoare, in ultima luna. Printre cauze, o coroana slaba, care face ca valorile mobiliare sa fie mai valoroase in coroane.

Contorul neoficial publicat pe site-ul Fondului Petrolier arata in aceste zile, cele mai mari niveluri atinse vreodata.

Este o crestere substantiala de la valoarea inregistrata la inceputul anului, cand Fondul avea o valoare de 10.924 miliarde de coroane. Cu un an in urma, Fondul avea o valoare de 10.088 miliarde de coroane.

Fondul Petrolier ajunge la noi recorduri in urma slabirii coroanei norvegiene in ultima vreme. Joi dimineata, fondul a atins cifra de 11.595 miliarde de coroane, conform contorului neoficial publicat pe site-ul Fondului Petrolier.
Variaza mult

Valoarea banilor din petrolul norvegian poate, insa, sa varieze cu mai multe zeci de miliarde de la un minut la altul.

In urma cu doar o luna, valoarea fondului era cu 650 de miliarde mai mica decat joi dimineata.

In 14. mai, valoarea fondului coborase la 10.941 miliarde de coroane, adica cu putin peste valoarea fondului de la inceputul anului.

Printre cauzele cresterii valorii fondului in ultima luna sunt cresterea pietei bursiere si modificari ale cursului valutar.

„Partea ta” din actiunile Fondului Petrolier

(tabelul interactiv il gasiti aici: E24.no)

Cautare in cele 9.123 de portofolii de actiuni:
– Compania,
– Suma pe locuitor,
– Suma aflata in proprietatea Fondului Petrolier.
Cursul coroanei a scazut

In ultima luna valoarea Fondului Petrolier a crescut cu aproximativ 6 %, sau peste 600 miliarde de coroane.

Unele din cauzele cresterii sunt faptul ca piata bursiera a continuat sa creasca, printre altele in SUA. Indexul S&P500 a crescut cu 12, 4 la suta pana acum in acest an.

Un alt efect important este slabirea coroanei norvegiene. Dupa sedinta pentru dobanda de imprumut din SUA de miercuri si anuntul facut de Banca Norgeviei joi, in legatura cu dobanda, coroana a slabit si mai mult fata de dola, in asa fel incat un dolar are o valoare de 8,50 coroane.

In urma cu o luna cursul era la 8,25 coroane.

Slabirea coroanei fata de dolar inseamna ca portofoliile importante de actiuni din companiile americane, detinute de Fondul Petrolier, cum ar fi Apple, Amazon sau Alphabet (proprietarul Google) valoreaza mai multe coroane acum.

Euro a scazut de la 10.20 la 10.03 coroane, cat avea in urma cu o luna. Astfel si valorile mobiliare europene valoreaza mai mult in coroane.

Pe langa coroane si randamentul actiunilor la bursele din lume si pe bondurile de imprumut, mai exista si un al treilea factor care influenteaza valoarea Fondului Petrolier. Acest factor fiind sumele pe care guvernul le retrage din fond pentru acoperirea cheltuielilor din bugetul de stat.

In 14. mai, valoarea Fondului Petrolier era la 10.941 miliarde, cu putin mai mult decat nivelul inregistrat la inceputul anului.

Doreste reducerea cheltuielii banilor din Fondul Petrolier

Guvernul a avut anterior venituri din petrol care puteau fi economisite in Fondul Petrolier, dar dupa criza provocata de corona, veniturile din petrol au scazut iar guvernul a fost nevoit sa retraga mai multi bani din fond, in loc sa economiseasca.

Cheltuiala guvernului din banii din Fondul Petrolier in 2021 este asteptata a fi cea mai mare de-a lungul timpurilor, si a fost estimata la aproximativ 403 miliarde de coroane in bugetul national revizuit.

In buget, guvernul evidentiaza ca variatiile mari din ultimii ani ale Fondului Petrolier arata ca este important ca pandemia sa nu duca la o cheltuiala mai mare a banilor din Fondul Petrolier.

„Atat din considerente legate de durabilitatea finantelor publice cat si a incertitudinii privind valoare viitoare a fondului, utilizarea banilor din petrol ar trebui redusa semnificativ in anii urmatori” a mentionat guvernul.

„O conditie pentru a putea utiliza mai multi bani in vremuri de restriste este ca sa se cheltuie mai putin in vremurile bune” a mai mentionat guvernul.

sursa: E24.no

Pentru cei care doresc sa viziteze site-ul Fondului Petrolier din Norvegia, linkul este aici: https://www.nbim.no/no/

Fondul Petrolier detine actiuni in 9123 de companii, in 73 de tari (printre care si Romania), in patru zone de investitii.

Aici puteti verifica fiecare investitie a Fondului Petrolier:

Apasati pe imagine pentru a accesa datele statistice pentru anul 2020.

si un grafic istoric:

Romania se afla printre tarile in care Fondul Petrolier detine actiuni.

Actiuni detinute de Fondul Petrolier in Romania

La sectiunea „Rapoarte puteti verifica tipurile de investitii (actiuni, imprumuturi, proprietati) pentru fiecare an, tara, companie, etc. (Excel sau Pdf)

Sursa: Pagina Fondului Petrolier

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu