Sănătate Trai

Ce face activitatea fizică cu corpul

Activitatea fizică regulată sau exercițiile fizice dau un surplus în viața de zi cu zi și are multe efecte pozitive atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății psihice.

Regelmessig fysisk aktivitet gir overskudd i hverdagen for både kvinner og menn.
Ilustratie: Johnér
Corpul răspunde imediat

Când ești activ, se întâmplă lucruri în corpul tău pe care le observi imediat, cum ar fi să respiri puțin, să ai un ritm cardiac mai mare și să te încălzești. Dacă iți crește nivelul de activitate în timp, vei observa o condiție fizică mai bună, reușești mai mult în viața de zi cu zi și puterea creste.

Alte procese din organism nu sunt observate atunci când ești activ fizic sau după activitate. Cu toate acestea, aceste procese sunt importante pentru ca organismul tău să funcționeze și pentru ca tu så te menții sănătos. Acest lucru se aplică, printre altele, reglementării zahărului din sânge și grăsimilor din sânge sau scăderii tensiunii arteriale.

Când ești in mișcare, consumul de energie crește imediat.

Deja prin a sta în picioare, în comparație cu statul pe scaun, mai mulți mușchi sunt activați și arderea crește.

Activitatea fizică are, de asemenea, efecte pozitive asupra creierului sub formă de reducere a anxietății și somn îmbunătățit. Capacitatea copiilor și tinerilor de a planifica și organiza viața de zi cu zi se îmbunătățește și se observă efecte bune asupra învățării.

În orele de după ce ai fost activ și până la 24 de ore după activitate, tensiunea arterială scade semnificativ în comparație cu tensiunea arterială normală în repaus. Arderea rămâne, de asemenea, mai mare în orele de după activitate. Arderea crescută depinde de cât de grea a fost activitatea și poate fi simțită în următoarele 24 de ore după activitate. Activitatea fizică regulată are, de asemenea, un efect pozitiv asupra digestiei.

Prøv å få til Dine30 med en aktivitetskalender
Ilustratie: Directia Norvegiana de Sanatate
Efect pozitiv asupra stresului și durerii

Excreția crescută a hormonilor poate avea un efect calmant, atât în timpul activității, cât și după. Acest lucru este valabil mai ales pentru activitatea fizică sau exercițiile de intensitate mai mare.

Cercetările arată că activitatea fizică, în general, poate avea un efect de ameliorare a durerii. Activitatea fizică poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra stării de spirit și bunăstării. Mulți oameni care sunt activi fizic cu alții consideră că socialul contribuie, de asemenea, la creșterea bunăstării și a bunei dispoziții.

Activitățile în aer liber duc la aer curat și lumină solară. S-a demonstrat că activitatea în aer liber este capabilă să reducă tensiunea, să crească nivelul de energie și să aibă un impact pozitiv asupra stării de spirit. În rândul copiilor și adolescenților, s- a demonstrat că activitatea fizică are un efect pozitiv asupra învățării și concentrării. Poate că tu însuți ai observat o diferență de concentrare după o întindere a picioarelor sau mers pe jos.

Ektepar går tur i naturen
Ilustratie:  Johnér / Corbis
Activitatea fizică previne boala

Activitatea fizică regulată duce la o mai bună calitate a vieții datorită bunăstării mentale crescute și a sănătății fizice generale mai bune. Activitatea fizică regulată întărește, de asemenea, sistemul imunitar pe termen lung. Antrenamentele mai grele pot determina sistemul imunitar să slăbească la câteva ore după activitate, dar acesta se stabilizează prin odihnă

Din perspectiva ciclului de viață, calculele norvegiene arată că o persoană de treizeci de ani activă fizic poate avea cinci ani de calitate crescută a vieții fără boală și cu o bunăstare crescută, precum și trei ani de ani de viață suplimentari, în comparație cu cei inactivi fizic.

Oamenii care sunt activi fizic au aproximativ jumătate din riscul de a muri de boli cardiovasculare ca colegii lor sedentari. Activitatea fizică aduce sănătate, oferă surplus și este un instrument important și bine documentat în prevenirea și tratamentul a peste 30 de diagnostice și afecțiuni diferite. Acestea includ depresie, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

Activitatea ca medicament si tratament

Activitatea fizică și exercițiile fizice pot preveni bolile, dar sunt la fel de importante în tratamentul bolilor și afecțiunilor precum bolile cardiovasculare, cancerul, BPOC, diabetul de tip 2, obezitatea și tulburările musculo-scheletice.

Exercițiile fizice reduc riscul de moarte prematură și noi spitalizări pentru pacienții cu infarct miocardic, angina pectorală sau insuficiență cardiacă. Persoanele cu boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) pot avea mai puține dificultăți de respirație și își pot crește capacitatea fizică. Mersul pe jos, mersul cu bicicleta, antrenamentul de forță și rotațiile de braț pot provoca mai puține dureri la persoanele cu ateroscleroză.

Dacă nu poți începe pe cont propriu, poate dorești să contactezi centrul de sănătate dacă există unul în apropierea ta. De asemenea, poți vorbi cu medicul de familie sau poți contacta un fizioterapeut.

Referinte

Orientări privind activitatea fizică Comitetul consultativ. Ghidul activității fizice 2018 Raportul științific al Comitetului consultativ. [Internet]. Washington, D.C.: Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA; 2018. [accesat 2019-02-01]. Disponibil de la: https://health.gov/paguidelines/secondedition/report/pdf/PAG_Advisory_Committee_Report.pdf

Direcția norvegiană de sănătate. Ghidul de activitate. Activitatea fizică în prevenție și tratament. [Internet]. Oslo: Direcția norvegiană de sănătate; 2009 [accesat 2019-02-01]. Disponibil de la: https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/aktivitetshandboken-fysisk-aktivitet-i-forebygging-og-behandling

Direcția norvegiană de sănătate. Recomandări privind dieta, alimentația și activitatea fizică. [Internet]. Oslo: Direcția norvegiană de sănătate; 2014 [accesat 2019-02-01]. Disponibil din https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysisk-aktivitet

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu