NAV

Cum depui cerere pentru alocatia copiilor

Scris de Daniel Solheim

Daca ai copii sub varsta de 18 ani in ingrijirea ta, si acestia se afla in Norvegia, poti avea dreptul la alocatie pentru copii – barnetrygd. O mama singura sau un tata singur poate sa solicite alocatie extinsa si adaosul pentru copii mici.

Alocatia trebuie este menita sa contribuie la acoperirea cheltuielilor legate de ceea ce inseamna a avea un copil.

Cine poate sa primeasca alocatie?
  • mama sau tatal copilului poate primi alocatie. Daca parintii au un acord de custodie comuna (copilul are domiciliu la ambii parinti) alocatia poate fi impartita egal intre cei doi parinti.
  • parinti adoptivi sau alte persoane de ingrijire sau o institutie de protectie a copilului poate primi alocatia copilului daca acesta locuieste acolo cu domiciliu stabil (peste trei luni).

Ca sa primesti alocatie, copilul tau trebuie sa fie domiciliat in Norvegia. In cazul in care copilul tau locuieste in Norvegia cel putin 12 luni consecutive, este considerat ca domiciliat in Norvegia. Pentru cetatenii SEE sunt valabile alte reglementari, vezi capitolul „Spre sau dinspre strainatate”.

Cine poate obtine o alocatie extinsa?

O mama singura sau un tata singur poate obtine alocatia extinsa daca locuieste singur cu copilul si

  • este separat, divorat sau vaduv/a
  • este necasatorit/a si nu locuieste impreuna cu celalat parinte al copilului. Desfacerea unei relatii de concubinaj in care partenerii au copii comunii sub varsta de 16 ani trebuie sa fie confirmata printr-un certificat de mediere.
  • a fost separat/separata in fapt timp de cel putin sase luni fara Incuviintarea separarii (separasjonsbebilling) sau sentinta
  • are un sot/o sotie/concubin/a care executa o pedeapsa privativa de libertate cu o durata de cel putin sase luni, sau a stat in arest preventiv timp de cel putin sase luni
  • are un sot/o sotie/concubin/a care a fost dat disparut/a timp de cel putin sase luni.
Care este suma alocatiei?
  • alocatia normala este o suma fixa pentru fiecare copil
  • alocatia extinsa este alocatia pentru un copil in plus pe langa copilul cu care locuiesti impreuna
  • adaosul pentru copii mici este un adaos la alocatia pentru parinti singuri care au copii intre 0 si 3 ani si care primesc alocatia extinsa si beneficiul integral de tranzitie.

Alocatia nu este impozitabila si se plateste odata pe luna.

Cu incepere de la 1. septembrie 2020

Suma pe luna
Alocatia normala pentru copil sub 6 ani1.354 coroane
Alocatia normala pentru copil peste 6 ani1.054 coroane
Adaosul pentru parinte singur de la 1. septembrie 2020:
Suma pe luna
Alocatia extinsa pentru copil1.054 coroane
Adaosul pentru copii mici660 coroane
Cat timp poti primi alocatie?

Poti primi alocatie incepand cu luna in care s-a nascut copilul, sau luna in care sunt indeplinite conditille pentru acordarea alocatiei, daca acest drept apare la un moment dat mai tarziu. Alocatia se plateste pana in luna in care copilul implineste varsta de 18 ani.

In cazul in care conditiile pentru alocatia normala sau extinsa nu mai sunt indeplinite, inainte de implinirea varstei de 18 ani, alocatia sa va plati pana in luna in care conditiile nu mai sunt indeplinite.

Alocatia poate fi platita retroactiv pana la trei ani de la data depunerii cererii, daca conditiile sunt indeplinite si alocatia nu a fost platitat celuilalt parinte iar el/ea este indrepatit sa o primeasca.

Cand exista un acord de custodie comuna (copilul are domiciliul la ambii parinti), ambii parinti vor fi considerati a fi indreptatiti sa primeasca alocatia. De aceea este importanta sa se depuna cererea pentru impartirea alocatiei cand se ajunge la un astfel de acord intre parinti, conform art. 36 din Legea copilului.

Cum depui cerere pentru alocatie?

De obicei nu este nevoie sa depui cerere pentru alocatie. Daca copilul este nascut in Norvegia, mama va primi automat alocatie la aproximativ doua luni dupa nastere.

Trebuie insa sa depui cerere pentru alocatie daca:

  • mama nu este inregistrata cu domiciliul in Norvegia
  • copilul are mai mult de sase luni in momentul in care este elegibil pentru alocatie
  • copilul nu este nascut in Norvegia
  • poti avea dreptul la alocatie extinsa
  • tatal primeste sau a primit alocatie pentru alti copii
  • parintii au ajuns la un acord scris in legatura cu domiciliul copilului si doresc impartirea alocatiei
  • alocatia trebuie sa fie evaluata conform reglementarilor SEE sau a altor reglementari de asigurare sociala
  • mama doreste ca tatal sa primeasca alocatia. In astfel de cazuri tatal trebuie sa depuna cererea pentru alocatie
  • tu esti tutore pentru copil. In astfel de cazuri copilul este cel care depune cererea pentru alocatie. Tu va trebui sa atasezi imputernicirea de tutore sau alta documentatie care confirma faptul ca tu esti tutore pentru copil
  • esti parinte adoptiv. Ataseaza documentatia care confirma faptul ca ai obtinut custodia pentru copil.

Cererea pentru alocatie se depune cu formularul „Cerere pentru alocatie normala – NAV 33-00.07”.

Cererea pentru alocatie extinsa se depune cu formularul „Cerere pentru alocatie extinsa – NAV 33-00.09.

Cererile pentru alocatia normala sau cea extinsa se pot depune digital sau pe format de hartie. Pe aceasta pagina aveti si butonul pentru a adauga documente solicitate de NAV (ETTERSENDELSE) sau pentru a depune o contestatie in cazul in care cererea este respinsa (KLAGE ELLER ANKE)
Spre sau dinspre strainatate

Daca urmeaza sa ai o sedere in strainate si primesti alocatie de la NAV, va trebui sa verifici daca poti lua cu tine acest beneficiu (adica sa il primesti si in perioada cat te afli in strainatate).

Tu trebuie sa informezi NAV despre tara de destinatie si durata sederii, Daca sederea dureaza mai mult decat era planificat initial, trebuie sa anunti NAV in legatura cu acest lucru.

Trebuie, de asemenea, sa anunti NAV daca, in perioada sederii in strainatate, incepi o relatie de munca sau inchei o astfel de relatie de munca intr-o alta tara.


Tu ai obligatia de a furniza NAV-ului informatii corecte

Daca apar modificari in venituri, situatia familiala si/sau situatia muncii, sau daca planuiesti o sedere in strainatate, aceste aspecte pot avea o influenta asupre beneficiilor pe care le primesti de la NAV. In astfel de cazuri trebuie sa informezi NAV in legatura cu schimbarile.
  • Daca incepi sa castigi mai putin sau mai mult decat ai informat NAV-ul anterior. Daca primesti pensie de varsta sau pensie de invaliditate, si venitul sotului/sotiei/partenerului de viata poate avea efect asupra beneficiilor tale
  • Daca se petrec modificarin in statutul tau civil, casatorie sau divort, separare sau incheierea unei relatii de concubinaj, sau in cazul in care unul din soti/parteneri moare.
  • situatia familiei se modifica prin faptul ca ai un copil sau un copil se muta din casa parinteasca sau custodia parintelui inceteaza
  • daca ai in plan o sedere sau o mutare in strainatate.

Cetatenii straini pot avea dreptul la alocatie pentru copii cand toata familia este in Norvegia si urmeaza sa locuiasca aici cel putin 12 luni. Acest lucru este valabil pentru toti cetatenii straini care sunt domiciliati in Norvegia, care sunt inregistrati in Registrul populatiei si cei care au drept de sedere sau al mod de sedere legal.

Daca esti cetatean din spatiul UE/SEE si lucrezi in Norvegia, poti avea dreptul la alocatie pentru copii chiar daca urmeaza sa locuiesti in Norvegia mai putin de 12 luni. Citeste mai mult despre alocatie si beneficiul in numerar pentru muncitorii straini in Norvegia mai jos.

Alocatia pentru copii in cazul sederii sau mutarii intr-o alta tara din UE/SEE

Alocatia normala inceteaza cand copilul se muta in strainatate. Poti, insa, sa primesti alocatie daca copilul tau se afla intr-o alta tara din UE/SEE decat Norvegia.

  • daca unul din parinti lucreaza in Norvegia, pe o platforma petroliera sau pe o nava norvegiana in timp ce celalalt parinte locuieste impreuna cu copilul
  • daca parintii care locuiesc impreuna cu copilul sunt membrii mandatari sau voluntari in asigurarea sociala (folketrygden)
  • daca unul din parinti primeste pensie din Norvegia datorita unei activitati de munca anterioare
  • daca ambii parinti locuiesc in Norvegia iar copilul urmeaza sa locuiasca intr-o alta tara din UE/SEE

Trebuie sa depui cerere speciala pentru alocatie conform reglementarilor SEE.

Aici se poate depune cererea speciala in cazul in care copilul se afla intr-o tara UE/SEE (Romania)

Daca unul dintre parinti este activ in munca sau primeste pensie intr-o alta tara din UE/SEE decat Norvegia, iar copilul este domiciliat in acea tara din UE/SEE, alocatia va fi platita de catre tara unde parintele lucreaza/primeste pensia. Daca alocatia pentru copil din acea tara este mai mica decat alocatia norvegiana, NAV va plati diferenta dintre alocatia norvegiana si alocatia din tara unde parintele lucreaza/primeste pensie.

Alocatia in cazul sederii sau mutarii intr-o tara in afara UE/SEE

  • NU SE APLICA PENTRU CETATENII ROMANI
Anunta daca apar schimbari

Trebuie sa anunti NAV in cazul in care primesti alocatie dar dreptul la alocatie a incetat. Acest lucru este valabil in cazul in care:

  • te casatoresti
  • ai un copil cu concubinul/concubina
  • ai fost concubin/concubina cu o persoana cu care nu ai copii in comun mai mult de 12 luni

Daca apar modificari in situatia familiala sau planuiesti o sedere in strainatate, aceste aspecte pot influenta marimea sumei pe care o primesti de la NAV sub forma de alocatie. In astfel de cazuri trebuie sa anunti imediat NAV-ul.

Aici poti anunta NAV-ul despre modificarile care apar in situatia ta familiala.

sursa:

https://www.nav.no/no/person/familie/barnetrygd-og-kontantstotte/barnetrygd#chapter-4

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu